tisdag 3 september 2013

Svensk straffsats.

Fler ska dömas till livstids fängelse. Det är en bit på rätt väg och detta snurrade i slutet på förra veckan i medierna. Sveriges straffsats har sedan jag började engagera mig politiskt varit en av de saker jag vill förändra. Jag upplever Sveriges straff för snälla och många gånger känns det meningslöst att anmäla någonting när det inte genererar ett straff för den som begått brottet. När vi hade inbrott i bilarna var det första som kom med posten en notis om att förundersökningen hade lagts ner. Då hade de ändå varit ute och tagit fingeravtryck.

Som jag ser det är straffen över lag för låga. Livstids fängelse är det ytterst få som får i Sverige. Jag anser även att principen om villkorlig frigivning bör tas bort. Det är den princip som gör att den dömde per automatik släpps efter två tredjedelar av tiden. Någon kan förstöra ditt liv men klara sig med något år i fängelse. Det är fel.

Jag anser att alla kan begå misstag. Alla kan vara unga och dumma. På grund av det tycker jag att den som döms för första gången för ett brott bör få en "snäll" dom. De ska dömas och låsas men från den undre delen av straffskalan för brottet. Gör du det igen ska du in på maxstraff för brottet.
Media skriker och tycker det är fel. Enligt dem visar inte forskningen på att de som begår brott blir färre och det kostar pengar för samhället. Jag tänker som så att ju längre en brottsling hålls inspärrad, desto längre skyddar du allmänheten mot personen i fråga. GW sa för många år sedan att om man fångade tio procent av brottslingarna försvann nittio procent av brotten. Med andra ord är det nästan samma stjärnor som begår brott hela tiden.

De som är kriminella i min hemkommun har varit det under många år. När det står en notis i tidningen kan man utan större problem räkna ut vilken den handlar om. Alla de personer jag känner inom detta klientel är alltid trevliga, bra och hur vänliga som helst. Jag har aldrig haft något problem med dem men när droger kommer in i bilden förändras de och jakten på pengar till droger tar över. De jag känner hamnade i dessa kretsar redan på högstadietiden. Min tanke är då, att det är då de ska sättas dit. Ordentligt. Första gången de blir tagna ska de skrämmas och låsas in. Det låter kanske inte schysst men den "snälla" versionen med klappar på huvudet och "så får man inte göra" fungerar uppenbarligen inte. Det bör då vara dags för en förändring. Jag menar inte med detta att dessa ska låsas in på livstid i tonåren men något som ger dem en ordentlig tankeställare. Det är synd om dessa personer med. Ja. Men någon gång i livet måste man sluta skylla på alla andra och fundera på vilka val man själv har valt. Alla har en anledning att förstöra sitt liv om de vill.

kriminalvarden.se
Jag har mer än en gång fått höra att jag är en väldigt kall person gällande detta men jag anser att den dag du sitter och är nykter från vilket problem du än har, väljer du att börja igen. Du bestämmer det valet. Jag är helt övertygad om att även den som är riktigt sjuk och begår brott vet om att de gör fel men där är det vår psykvård som är alldeles för dålig.

Jag propagerar absolut inte för USAs straffsats eller helt ohumana fängelser men på det sätt våra fängelser är uppbyggda och hur systemet ser ut är det för snällt. Det ska inte gå att sparka ner någon och förstöra hela deras liv för att sedan klara sig undan med några timmars samhällstjänst för att man är sjutton. En sjuåring vet att man inte får göra så och kan vid en frågeställning utan problem även motivera varför du inte får gå ut och sparka någon i huvudet. Mesiga Sverige i ett nötskal. Begår du ett brott tycker jag också att du ska få ett straff som känns.

Jag välkomnar denna ändring.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/ask-vill-doma-fler-till-livstid