onsdag 18 september 2013

Min älskade Taube!

Vissa saker förstår man när man blir vuxen. Jag kan inte påstå att jag alltid var så förtjust i att nästan enbart lyssna på Evert Taube alla timmar i bilen ner till Spanien. År efter år. Nu gör jag. Jag kan nästan alla hans låtar och hans musik utantill. Utan att jobba för det som vuxen.

Taube är en av de absolut största svenska visförfattarna och hans musik går aldrig ur tiden. På pianot hemma stod alltid "Evert Taube - 50 visor till luta och gitarr" och den spelas med jämna mellanrum fortfarande och min förhoppning är att det även ska gå vidare till nästa generation.
Jag har skrivit tidigare om vilket omfång jag har i musiksmak.
Jag lyssnar väldigt gärna både på R&B och Hiphop men inget slår Taubes berättande texter och favoriterna är många. Fritiof som namn till en eventuell son har funnits med länge. (trots att jag inte tycker om bokstaven F i namn då det är omöjligt att skriva den snyggt i skrivstil)


taubetolkarna.se
I början på boken har Taube själv skrivit att han har granskat och godkänt alla texterna men jag har ytterst svårt att se att han hade fått sjunga vissa av dem idag. Exempelvis "Jag är fri, jag har sonat.." med sina ord hade aldrig fått gehör idag men texterna är godkända 1955 då det var en annan jargong i Sverige.

Från det att jag är liten finns det inspelningar på när jag sjunger Taube och när pappa fyllde jämt härom året var det en "modern" skiva med bland annat honom som spelades in. Det bästa med hans musik är att den är så enkel att spela då den ligger självklart i fingrarna. Texterna är berättelser så de är enkla att komma ihåg. Den sköna Helen (Flickan i Peru) och Linnea var de första jag lärde mig utantill på piano och de sitter än.

Då jag jobbar som musiklärare nu är Taube en av de som jag kommer ta upp. Vi har börjat med Cornelis och Povel Ramel men sedan kommer Taube. Därefter kommer all tänkbar musik att blandas då jag anser att man idag både ska kunna den gamla och den nya musiken. Jag älskar musik.

Favoriterna är:
  • Brudvals; kan inte bli fel med denna början: "Hör fioler och flöjt..."
  • Calle Schewens Vals; "Jag är som en pojke fast farfar jag är.." Så tänker jag med bli förutom då att jag tänker bli en tant som lever som en tjugoåring! (Jag har inga planer på att byta kön.)
  • Den lycklige nudisten: "O, vad det är underbart att få naken dansa.." Jag har aldrig varit speciellt pryd.
  • Eldarevalsen; En underbar berättelse där han bland annat överlever för att skotten på båten var så snål att han ville ha tillbaka sin hacka. Han hade då somnat i en av kittlarna till ångpannan.
  • Ellinor dansar: Den låt som jag finns inspelad med som liten "Mjuk och lugn skall en flicka vara.." (Det hjälpte uppenbarligen inte.)
  • Fritiof i Arkadien: Brukar nynna på denna när jag står längst upp på Stibyberget och blickar ut över vackra Listerlandet!
  • Möte i Monsunen: "Vi hissade den gula och den blå.." Kan inte alla sjutton verserna men någon gång så!
  • Pepita dansar: Världens underbaraste nedgång i slutet!
  • Sjösala vals: Den första text jag lärde mig helt utantill men det tog lång tid innan jag lärde mig hur en mandelblomma verkligen ser ut.
  • Skärgårdfrun: Den absolut roligaste av dem alla att spela på piano!
Det finns betydligt många fler men tio känns som max att skriva ut. Musiker som Evert existerar inte längre. Tyvärr.