torsdag 26 september 2013

Svärdet och Spiran

Då jag aldrig har tid att titta på tv när just det jag vill se går ser jag nästan allting på play. När jag ska se något på tv blir det därför serier av olika slag och denna blev jag tipsad om av en väldigt bra person. Jag blev förälskad.
Första delen heter Svärdet och Spiran och den andre delen heter En värld utan slut.
De både delarna har det enda gemensamma om att de handlar om samma by, Kingsbridge och bygget av deras katedral. Det är helt olika karaktärer med i filmerna och den andre utspelar sig 150 år efter den andra.

För en historienörd som mig är detta väldigt intressant. Ännu mer intressant blir det när man inser att även om det är en hel del berättelse runt fortfarande är så att de största personerna har funnits på riktigt och katedralen som tar så många år att bygga med alla sina motgångar även den finns på riktigt.

Rent historiskt är den andra delen betydligt bättre. Den avverkar digerdöden och krigen som rasade mellan England och Frankrike. Både innehåller dock rädslan för häxor och fruktansvärda maktmissbruk. Kallas visst politik.. Mycket av det står kyrkan för.
Självklart innehåller de även den kärlek som alla vill ska vara på riktigt. Trots långa avstånd och mycket händelser emellan blir det till slut de. Efter hand som serier går bygger de även upp katedralen och det känns som om man får en insyn i vilket otroligt jobb de lade ner på detta. Gissningsvis är det ytterst få som skulle ta på sig att börja bygga en kyrka idag när den beräknade byggnadstiden är minst femton år.

Som barn älskade jag Maj Bylocks Häxböcker. Alla hennes historiska böcker faktiskt. Som vuxen försvinner jag fullständigt om jag börjar läsa Diana Gabaldons Outlanderserie. Man läser inte igenom över tiotusen sidor över natten men böckerna är värda varenda minut de tar.

Den som tycker om historia bör se denna serie även om ingen av delarna är helt nya. Det stör dock inte då det inte behövs några effekter av något slag för att göra den bra. Intressant hade varit att höra alla de som kallar sig för feminister idag. De flesta kvinnor som är med i denna serie behandlas som något katten släpat in. Som kvinna hade du absolut ingenting att säga till om.

Serien är sammanlagt nästan femton timmar lång men den är helt klart värd att se!