torsdag 5 september 2013

Nahid Persson Sarvestani

Nahid Persson Sarvestani hotas och känner sig rädd här i Sverige. Anledningen är att hon, som är en välrenommerad prisbelönt journalist, gjort filmer om sitt förra hemland Iran.
Filmerna är några år gamla för jag minns när de kom och minns att det blev hålligång runt dem. Nahid fick fly sitt hemland under den iranska revolutionen då hon inte längre uttryckte de åsikter regimen tyckte stämde med deras verklighetsuppfattning. Hon satte sig emot ett land som inte följer de mänskliga rättigheterna.

Jag har sedan ungdomen velat besöka Iran, eller Persien som jag då tänkt det och anledningen var Aladdin. Jag tyckte om den filmen när den kom och hade velat se landet på riktigt. Jag har vänner som har varit där på skidsemester och de var begeistrade. De filmer jag sett därifrån visar ett fantastiskt land gällande naturvyer men det faktum att de som styr sitter kvar och inte bryr sig någonting om rättigheter som borde vara självklara stoppar besöket.


landskronadirekt.se
Nahid säger i intervjun att hon inte kan förstå hur hennes forna, nu åter igen, landsmän kan fly ett land för att fortsätta samma hat här. Det förstår inte jag heller. Hon är rädd för sina landsmän som hon uttrycker det. Ingen ska behöva vara rädd för att uttrycka någonting i Sverige.
Politik och samhällsproblem är vad hennes filmer visar men tydligen har dessa människor, som även startat en facebookgrupp för att stoppa henne, varken förstått att det verkligen är så det ligger till i deras hemland eller att filmerna är några år gamla.

Då tänker jag såhär. Var ligger felet?
Det enda jag kan se är att Sverige som land är alldeles för dåliga på att berätta vilka skyldigheter och lagar vi har i vårt land. Vi har yttrande och tryckfrihet. Flyr du en diktatur som förtrycker dig ska du självklart få komma hit och få den hjälp du behöver men man kan inte komma hit och begära att hatet ska få fortsätta. Det finns inget öga för öga i Sverige. Här har vi en lag som reglerar vad man får och inte får göra. Att hota någon för att denne har uttryckt något som i vissas öron inte är passande är ett brott men att göra en film om problemen i sitt förra hemland är det inte.
Att hota någon måste bedömas som ett grövre brott, speciellt när du hotar någon för dennes åsikter. Det enda det leder till är hat och ett nytt förtryck.
Jag hoppas verkligen att Nahid orkar stå upp för sig för kvinnor som henne behövs överallt oavsett vilket land eller vilken kultur de har. Människor borde lämna hatet samma sekund de flyr det land de inte längre kan stanna i. Hat föder bara hat.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Nahid_Persson_Sarvestani
http://www.svt.se/kultur/film/nahid
http://www.wmm.com/advscripts/wmmvideo.aspx?pid=8
http://www.wmm.com/filmcatalog/pages/c718.shtml
https://www.youtube.com/watch?v=IMfLzPzY2-s (Hela filmen)
Sök på "Prostitution behind the veil - iran" så kommer hela filmen i delar upp på youtube.