onsdag 4 september 2013

Att låsa fast barn med en diagnos.

Jag tänker Kapten Klänning när jag läser denna artikel. Alla myndigheter är ställen dit människor tar sig och meningen ska inte vara att de ska kunna utsättas för någonting där. Att komma till BUP eller psyk för att få hjälp ska inte innebära att du blir fastspänd och tvingad att stanna där. Barn ska aldrig utsättas för något.

hjak.se
Som vanligt är det omöjligt att egentligen uttrycka någonting för ingen vet hur media har vinklat artikeln och personalen inom en sådan här verksamhet får aldrig chansen att säga någonting då tystnadsplikten och sekretessen går in gällande patienterna. På det sättet blir det en monolog.

Jag hade dock inte varit förvånad om det fungerar på detta sättet. Jag är allergisk mot stängda verksamheter och tycker att allt som kan ska granskas. På sådana här ställen är det extra viktigt att personalen trivs och verkligen jobbar med det de vill. En anställd, inom detta jobb, som inte trivs kan vara förödande för väldigt många patienter och det finns förmodligen inte någon som inte har hört skräckhistorier om vårdare eller läkare som sagt till patienten att om de nu så gärna vill dö kan de gå upp och hoppa från taket. Det behövs människor med rätt sorts kemi.

Anledningen att jag tänker på Kapten Klänning är den att hans vän var chef för en sådan här klinik och var den som såg till att tysta hans offer. Denna chefen såg till att patienterna förblev tysta och medgörliga, låste in dem och gav dem ett helvete. När media undrade berättade han hur instabila och feltänkande de var. Det är helt fruktansvärt att det går att göra såhär i vårt land med den teknik som finns idag. Sådana jävsituationer ska inte få förekomma. Människor i maktpositioner kan inte göra så.

Jag hoppas verkligen att detta inte är sant för annars skäms jag. Barn ska inte spärras in i en källare och hållas fast. Speciellt inte om de har en diagnos av något slag och det behöver man ingen utbildning för att förstå, det är sunt förnuft.

http://www.svt.se/nyheter/bup-granskas-efter-anmalan