söndag 27 november 2016

En hyllad mördare är död.

Fidel Castro, mannen som har prytt massvis med t-shirts och andra saker är nu död.
Nittio år orkade denna hemska människa bli.
Den människa som trots alla hemskheter han gjorde, hyllas av många än idag och detta är för mig ett stort tecken på ren okunskap. En mördare med ett mål; makt.
En hjälte?
(Che)

Jag har spenderat många dagar i Spanien och har därför en hel del vänner där. En av dem mötte sin man och några år senare satt vi tillsammans i Spanien och lyssnade på hans historia. Han var född och uppvuxen på Kuba. Han hade jobbat och tjänat pengar varpå han ville ut i världen så han reste till ett annat spansktalande land; Spanien. Döm av hans förvåning när han sedan inte var välkommen tillbaka till Kuba. Han hade sett för mycket och var förmodligen hjärnskadad av detta.

Han berättade om paradiset han hade mött i Spanien. Här fanns mer än en sorts skor! Det fanns internet! Facebook! Det var olika tidningar och massvis med tevekanaler. Han berättade om ett Kuba som han visserligen älskade och längtade tillbaka till, men som fattades allt det vi i västvärlden anser vara standard. Detta var för några år sedan.
Castro, hjälten?

Fidel Castro hyllas av många som en fantastisk man som såg folket.
Att han avrättade alla som hade suttit i styret innan honom, för att sen ta makten själv, det glömmer de. Att Kuba har varit stängt och särbehandlat människor, det glömmer man med. Man väljer helt bort att ens nämna att han var en diktator och istället kallas han för en frihetskämpe. Det är skrattretande.

Andra bekanta till min familj, vars mamma kom till Sverige från Kuba, fick inte ta emot besök av båda sina föräldrar samtidigt då Kuba ansåg att risken var för stor att de skulle fly och därmed inte komma tillbaka. De fick alltså besöka sin dotter var för sig vid olika tillfällen.

Om kommunismen nu var så bra, varför skulle människor vilja fly?
Jag ser det istället såhär:
Tack för att denna människa äntligen har lämnat den plats vi alla kallar vårt hem och måtte världen slippa fler av hans sort/kaliber.
Kommunism är en ickefungerande dröm.

http://www.svt.se/nyheter/fidel-castro-ar-dod-1