tisdag 29 november 2016

Gävlebocken.

En lång historia som kan skrivas kort.
Jag hade ett inlägg runt Gävlebocken för många år sedan av samma anledning som jag tänker skriva om det idag.
svt.se

Självklart är jag inte för att människor ska elda upp allmän egendom, riskera att bränna någon annan eller bete sig illa, men någonstans måste man kunna se detta ur en komisk synvinkel för vad hade Gävle varit utan sin bock som brann vartannat år i snitt?
Jo, det är världens största bock.
Den är jättefin och visar hur juliga vi är i vårt land men hur känd hade den egentligen varit om det inte var så att den brann med jämna mellanrum?
Kommunen och privatpersoner har en årlig kamp för att bevara eller bränna den.

Ungefär detta skrev jag för ett par år sedan och fick därefter en hel del problem på grund av en man som ansåg att jag uppmanade till mordbrand. När han kontaktade mig upplevde jag honom som en äldre bitter man, en besserwisser med väldigt mycket fritid, och jag besvarade honom med Fritiof Nilsson Piratens citat om att man inte kan säga stoppnål utan att någon enögd person känner sig påhoppad. Detta retade uppenbarligen upp mannen ännu mer som därefter kontaktade förbundet jag lyder under. Jag tyckte det var lika komiskt som bocken.

Så utan att tycka att man ska bränna ner saker, riskera att åsamka andra människor skada eller uppmana till våld, så tycker jag att det är lite roligt att bocken brann ner mindre än ett dygn efter att den ställdes upp.
Helt klart synd då den är väldigt fin men den ska enligt kommunen byggas upp snabbt igen.
Onödigt på skattebetalarnas pengar men garanterat en källa till väldigt mycket gratisreklam då det nu får bästa sändningstid och är uppmärksammat i vartenda media.
Ser jag det ur reklamvinkel tror jag det drar exakt lika mycket människor om det bara står en bränd bock där som en obränd.

Åter igen, jag uppmanar inte någon till att bränna ner saker!
Jag är dock rätt säker på att om bocken aldrig hade brunnit, hade jag inte vetat att den fanns.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6573036
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/gavlebocken-brinner