söndag 20 november 2016

Lagen ska vara lika för alla?

Ensam. Sovandes på en parkbänk eller hos någon vän i ett asylboende.
Amir fick ett utvisningsbesked och gömmer sig nu i Sverige.

Sveriges rikes lag säger att Amir, som killen heter i artikeln, inte får stanna i Sverige. Anledningen är att han inte har något skyddsskäl och att han därför inte kan leva i Sverige så vida han inte skaffar sig ett arbete eller har ett visum som student. Kanske en jobbig verklighet men så ser lagen ut.
svt.se

Varför i hela världen finns då denna artikel?
Självklart är det skillnad på olika sorters brottslighet även om man inte ska säga så. Jag anser det dock värre att misshandla någon än att köra för fort. Att välja att bryta vår lag genom att inte göra som den säger innebär dock i alla lägen någon form av bestraffning.
I detta fallet blir det inte så.
Om fyra år är det bara att söka igen och hoppas på en förändring.
De kan då nämligen säga att de har varit här i fyra år och har de bara hunnit skaffa barn så kommer tidningarna jaga upp världens snyftartiklar för att de ska stanna.
Varför då döma någon till utvisning?

De människor som väljer att bosätta sig i ett svenskt parallellsamhälle gör det av egen vilja. Vår välfärd fungerar inte om vi ska hjälpa varenda människa i hela världen och jag kan inte tycka synd om dem. Självklart är de välkomna hit!
De får dock betala för sitt levende precis som alla andra.
Problemet när de inte lämnar landet blir dock att de måste få tag i pengar för att överleva och dessa kommer tjänas genom stölder, svartjobb eller prostitution. Inget av det är ett bra alternativ för vårt land. Det drabbar den enskilde på olika sätt och det är inte ok.

Amir drömde om att bli tandläkare. Nu vet jag inte vilken utbildning han har men snittet för en person från Afghanistan är 3,2 år. Det betyder att man kan säga att de flesta har slutat skolan, i svenska mått, i årskurs två eller tre. Vill du bli tandläkare på det, krävs oerhört mycket utbildning. Utöver det fakta att det inte är lätt att ta sig in på den utbildningen så ska du ha i princip toppbetyg.

Så till Amir och alla hans vänner.
Jag beklagar men inget samhälle kan överleva på goda hjärtan.
Det krävs pengar som staten ska få in för att sedan portionera ut så att de som är sjuka får vård. Så att våra äldre får ett värdigt avslut på sitt liv och att våra barn får en bra skolgång för att slippa framtida fattigdom. Tyvärr, för er, är inte Sverige ett kommunistiskt land med 100% skatt som ska betalas ut till alla och envar oavsett hur mycket man arbetar.
Eller i detta fallet, inte arbetar.
Tyvärr.
Den svenska lagen ser ut så och det hade varit bra om ni valde att följa den.
Den plats ni lämnar går nämligen till någon som bedömts får stanna.
Den kommer inte stå tom.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/amir-lever-som-hemlos-pa-gatorna-i-goteborg