lördag 7 januari 2017

Föräldraansvaret?

Feta barn ska operera magsäcken!
Det är den nya lösningen och den anses bra.
Jag läser igenom hela artikeln och förvånas över att de utelämnat den största anledningen framför alla då artikeln handlar om barn mellan 13 och 18 år: föräldrarna.
Om ett barn är drabbat av fetma är det föräldrarnas fel.
svt.se

"Barnfetma liksom fetma hos vuxna beror på att intaget av energi överskrider den förbrukade energin. Det drabbar oftare barn i fattiga familjer där föräldrarna har låg utbildning. På individnivå kan fetman ibland förklaras genetiskt, genom social inlärning att äta på ett visst sätt, eller med psykiska faktorer. Genetiska och endokrina sjukdomar ligger tillsammans bakom färre än 10% av samtliga fall av barnfetma. Barnfetma har ett samband med lägre IQ hos både föräldrarna och barnet själv; i tämligen stor utsträckning beror barnfetma på okunskap hos föräldrar om barnets näringsbehov samt på föräldrarnas inställning till fetma (föräldrar är mer benägna till oro vid undervikt)." //Wiki

Jag skulle vilja tillägga en annan vinkel på det hela för min uppfattning är att inkomst inte självt är kopplat till övervikt. Inte i Sverige. Här är det fortfarande billigare att handla i affären till ett bra pris och göra maten själv. Det är det inte i många andra länder.
Du kan med en väldigt smal ekonomi ändå äta bra mat för så dyrt är det inte.
Alla mina år som kassörska reflekterade jag ofta över detta.
Då gick det nämligen att handla med checkar från socialtjänsten och en stor röd tråd för dem som handlade med dem var att de hade en mängd djur som skulle ha mat, de snusade och rökte, köpte öl, godis, chips och sen Findus färdigrätter.
Deras ekonomiska tänk var nere på noll.
Detta är visserligen kopplat till intelligensen men behöver, enligt mig, inte handla om att man är korkad rent ut sagt. Det kan istället handla om extremt dåliga prioriteringar på grund av mycket arbete.

Du jobbar så mycket så att barnen får sköta sig själv hemma eller köps det snabbmat på vägen hem. Barnen har inte tid med fritidsaktiviteter då föräldrarna jobbar då. De aktiverar inte själv barnen. Riktig mat lagas sällan. Barnen häckar ständigt framför teven eller med datorspel. Ofta är det dessa föräldrar som sedan lägger förklaringen till fetman på ex maten i skolan eller på dagis.
Deras barn är feta på grund av alla andra för hemma äts det minsann nyttigt!
De lurar nog inte ens sig själv.

Att börja operera barn anser jag vara en katastrof och jag tycker det är bra att de har varit så restriktiva med det. Jag hade hellre sett att man hade gjort ett miljöombyte för dem.
Att operera dem för att sedan låta dem stanna kvar i den miljö som gör dem sjuka, för att tro att de ska minska i vikt, är lika logiskt som att släppa ut någon från fängelset och tro att de förändras med samma umgängeskrets i samma lilla by.
Det är stört omöjligt.
Någon klarar det säkert men det är högst osannolikt.

Dessa barns föräldrar borde få en riktig genomgång i detta med hälsa och rätt mat istället. Riktig fetma tycker jag kan jämställas med misshandel och då kan barn omhändertas tills föräldrarna inser vad de gör.

Är du för fet rör du dig för lite i förhållande till vad du äter.
Svårare än så blir det inte.
Som förälder har du ansvaret för att ditt barn ska må bra.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/operation-framgangsrikt-mot-barnfetma
https://sv.wikipedia.org/wiki/Barnfetma