måndag 9 januari 2017

Fred; inte det viktigaste.

Kina, Indien, Pakistan, Bangladesh och Uzbekistan.
Det är topp fem i länder som använder modernt slaveri.
Med det menas att man tar familjers barn som betalning för skulder som många gånger kan vara påhittade.
svt.se

Hinduiska och kristna barn rövas bort, tvingas bli muslimer, och gifts sedan bort med en man som de förväntas tjäna. Att skilja sig är i princip omöjligt då det bara går om mannen anser att de ska skilja sig. Detta är vad som kallas för ett modernt slaveri men det ges ytterst lite utrymme i media.

När reportrar sedan tar kontakt är barnen, för det är barn när det är fjortonåringar som gifts bort, hjärntvättade och säger vad de är tillsagda att säga.
Vem tror på fullt allvar att en fjortonåring går upp mitt i natten, rymmer långt hemifrån, konverterar och sedan gifter sig med en främling som redan har en fru?
Jag tror då inte på det i alla fall.
Flickan i detta fallet sa dock att det var vad som hade hänt.
Stackars barn.

Värst av allt är världens tystnad och en stor del till det är garanterat den sits västvärlden har gentemot dessa länder. Jag brukar ha någon lektion varje år där eleverna får titta efter vilket land deras kläder är gjorda i. Länderna överst brukar vara de mest frekventa länderna som nämns.
Att det är barnarbete i dessa länder blundar vi för.
Vi sätter inga tuffa krav mer än på ett papper.

Det är lätt att säga att det ultimata för världen hade varit "världsfred", med stora hundögon, en tår vid sidan och plutmunnar. Det finns dock så mycket mer som är fruktansvärt men som inte rörs av varken fred eller krig.

Barnarbete, barnprostitution och modern slavhandel är några av dessa problem.
Så länge inget större krut läggs där, kommer det aldrig ske några förändringar.
Vi kan prata om fred, om stormakter som slåss och om barn som bli lidande då kriget drar fram.
Ett barn kan dock lida på andra sätt.

Att berövas sin barndom, tvingas gifta sig och föda barn innan man ens har hunnit fylla femton år, det är misshandel. Dessutom ett livslångt lidande med ångest över att fly något påtvingat när du kanske måste lämna dina barn. Böckerna och filmerna om detta är några stycken och de får mig alla att må riktigt dåligt.

Tvinga klädföretag, industrier, läkemedelsbranschen. ALLA.
Tvinga dem att ge alla barn skolgång. Upplys dem om att det finns alternativ och lär dem från grunden vad ett demokratiskt samhälle och jämställdhet är.
Ge dem alla chansen att förändra sin framtid för idag sitter många av alla dessa barn i rävsaxar som de själv inte kan ta sig ur. 

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/modernt-slaveri-drabbar-fattiga