tisdag 20 oktober 2020

När demokratin är fel.

77 vindkraftverk på 290 meter!
När människor i området protesterar så kommer sittande regering med ett fantastiskt förslag: Stoppa kommunernas veto. Kort och gott.
Märker alla hur skrämmande detta är?
svt.se
I Sverige sitter en regering som bestämmer över de större frågorna. Det finns sedan kommuner som får bestämma över det lokala. De sista åren har EU dykt upp som ett stort spöka som kan lägga sig i allting men just nu håller vi oss i Sverige. Om en kommun väljer att säga nej till nästan 300 meter höga vindkraft så menar nu miljöpartiet att man inte ska bry sig om vad medborgare tycker.
Regeringen vet ju bättre!

Om det nu ska byggas vindkraftverk, eller rent krasst vad som helst, så ska det självklart ligga på respektive kommun och inte på regeringen. Vi kan se hur det blir i andra frågor och för mig blir detta fel. Regeringen ska alltså kunna gå in och sätta exempelvis vindkraftsverk var de vill.. hemskt.
För mig blir detta lika dumt som att ha en nationell regel med vinterdäck då vårt avlånga land tydligt visar att det inte går att ha samma. Här i söder har vi ingen snö alls men i norr är det kaos. Ändå ska vi alla ha vinterdäck under samma period.
Paragrafryttandes Sverige.

På samma sätt så behöver inte jag ta beslut om hur djur ska skötas i Norrland eller hur jakten ska se ut. Det måste vara upp till de lokala delarna att själv få bestämma över betydligt mer.
Saker som staten istället borde ta över, som exempelvis skolan, den låter man vara kommunal trots att det har bevisats om och om igen att det inte fungerar.

Staten anser att du som medborgare, att folkomröstningar och protester ska slås ner genom att flytta besluten längre från den plats där de ska stå. Tänk det. 
Du får veta att det ska byggas 290 meter höga vindkraftverk jämte din bostad, och du kan inte göra någonting för staten kommer inte ens engagera sig i att öppna ditt brev eller mail.
Makten ska utgå från folket, inte tvärtom.