onsdag 7 oktober 2020

Så tragiskt men ändå förståeligt.

Generation skärm är här.
Skärmen är många gånger det viktigaste som finns och den dag skärmmänniskorna har skaffat barn så introduceras de också in i en ständigt uppkopplad värld. Många gånger undrar jag om de lägger lika mycket tid på att egentligen umgås med sina barn, som att visa upp omvärlden hur fantastiskt pluttisnuttiga de är som familjer.
Filmen Click satte spår i mitt huvud och än idag är det den jag tänker på.
Den är fjorton år gammal men är så korrekt att det känns skrämmande.
Huvudrollsinnehavaren får en tv-dosa som fungerar i verkligheten.
När någonting är långtråkigt så kan man snabbspola framåt, vilket gör att när barnen åter igen ska gå på en match så spolar han fram. När de traggiga föräldrarna ska berätta samma historia igen så snabbspolar man. Plötsligt har han snabbspolat hela sitt liv och han känner egentligen ingen.
Han har alltid varit där för sina barn, men inte mentalt.
Kroppen har gått på autopilot.
Det tänker jag på ständigt och när jag hade sett den filmen blev det som en tankeställare även om jag inte hade några barn. Man ska leva i nuet.

Jag är inte perfekt och använder ofta både mobilen och sociala medier. På något sätt är det svårt att komma undan när studier bedrivs på nätet, möten och skrivningar likaså.
När jag är med barnen är jag dock med barnen.
Jag svarar inte i mobilen och jag försöker vara med dem.
Är jag i badhuset så läggs mobilen bort.

För mig är det totalt skrämmande att ett badhus måste sätta upp ett förbud mot olika skärmar. Du kommer alltså inte få ha din mobil, ipad eller dator med dig. Du måste vara med dina barn.
Hur kan det vara så svårt att förstå!?

Barn kan inte hjälpa att de föds, att de lever.
Det minsta man kan begära när man sätter dem till världen är att man faktiskt bryr sig om dem och ägnar dem något lite uppmärksamhet. Vatten är farligt och något som dödar tyst, men ändå väljer man att riskera det käraste man har för en uppdatering om "Vilken supercool dag vi har haft, mina älsklingar och jag, på världens bästa badhus. Hjärtan. Puss."
Ibland tänker jag att en signalstörare hade varit det mest effektiva för att verkligen se till att nätet inte fungerar i just badhus, då det är de ställen som mest kan hända.

Världen kan vänta, prioritera era barn!