måndag 19 oktober 2020

Yttrandefrihet?

Mitt jobb är att lära elever historia, samhällskunskap och diverse andra ämnen.
Jag säger till dem att den dag de kan bevisa mig fel så har jag lyckats.
Mitt mål är nämligen att de kritiskt ska granska och ifrågasätta precis allting som finns runt dem. För att något står i en bok så behöver det inte vara sanningen. Inte heller en pod eller internet.
De måste själv lära sig att sålla i det enorma flöde av information som finns runt dem och min uppgift är att ge dem verktygen.
svt.se
Att provocera och säga emot ingår i det jag kallar för utbildning.
Läroböcker i Sverige säger att Gustav Vasa var kung, men eleverna ska veta att det inte gällde oss för vi var danskar. Historien skrivs av den som vinner och den som har mest makt. Så såg det ut då och så även idag. Tyvärr är det dock så att dagens historia skrivs av dem som är rädda, för det finns för mig inget annat sätt att se detta på.
Samuel Paty blev halshuggen för att han gjorde sitt arbete.
Som historielärare så berättade han om vikten av yttrandefrihet och visade därför en karikatyr på Muhammed. För det är just det.
Det är en bild.
En bild på en Gud ingen kan bevisa existera.
En elev blev så kränkt att han tog det hemma i sin familj och sedan gick han på jakt och skar halsen av sin lärare, för att sedan kapa det helt. En bild togs sedan (finns underst) och sedan postades det på sociala medier för att visa vilken god gärning han hade gjort.
Ungefär som en katt som släpar döda möss till trappan.

Det finns inget sätt att lägga upp detta snyggt på, men SVT har som vanligt valt en väg som bejakar dumhet. I en av länkarna nedan menar de till och med att det är Samuel själv som har provocerat fram det han utsattes för. 
Det går inte att på något sätt försvara det som händer och visst, det är en enskild individ som gör detta, men det är en religion som ständigt använder denna metod.
Det går inte längre att skylla på vad som hände i kristendomen för ett par hundra år sedan. Detta är människor som år 2020 anser att människor är hundar och ska avrättas för att de skändar deras Gud. De har med andra ord inte förstått någonting av vad yttrandefriheten innebär. 
Samuel Paty är redan död.
Han dog för att han försvarade det fria ordet.
Det som SVT sedan förminskar i sin rapportering. 
Det minsta världens medier kunde göra, är att enat sätta upp varenda karikatyr som finns på den så kallade profeten. Visa att den stora delen av världen inte har ett bekymmer med detta.
Visa att vi anser att vår yttrandefrihet är viktig!
Det gäller er också SVT; Visa att ni står upp för yttrandefriheten!

Världen är grym och det minsta vi kan göra är att stolt visa att vi inte backar från de rättigheter vi har!