onsdag 2 september 2015

Barnen är till för dagis?

Är dagis till för barnen eller barnen till för dagis?

Det är den stora fråga jag ställer mig när jag läser denna artikel. Så många gånger det känns som om detta landet är fullt av paragrafryttare. Det rör sig om femton minuter.

Då Johanna, som artikeln handlar om, är heltidsstudent, ensamstående och dessutom har ett arbete hon sköter ställer samhället till det för henne. Hennes dotter får i princip bo på dagis för trots att det finns personal som kan ta hand om dottern vid kvart i sex på morgonen när hon hade behövt lämna henne, så säger regelverket att det inte går. Barn får nämligen inte lämnas före klockan sex på morgonen och istället måste hon lämna sin dotter där nio kvällen innan.

svt.se
Vilken värld lever vi i? Förstår inte kommunen att dagiset (jag vet att alla moderna människor säger förskolan men jag väljer att använda ordet dagis då förskolan för mig är det jag kallar för "nollan") ska anpassa sina tider efter när människor behöver lämna där?
Självklart ska det finnas regler men hur i hela världen kan femton minuter ställa till det så fullständigt för någon!?

Regler brukar baseras och utgå från att det ska vara för barnets bästa och gissningsvis är det där debatten ligger. Det betyder att man kan se detta från två vinklar. Kommunen säger att det bästa för barnet är att sova där från kvällen innan då hon då slipper gå upp så tidigt och inte blir störd i sin naturliga cykel, eller att barnet trivs bäst hos sin mamma.
Jag tror alltid den som är barnets trygga punkt är det bästa för ingen i hela världen kan påstå att det bästa för ett barn är att vara tjugo timmar varje dag på dagis. Ska fyra timmar spenderas i hemmet?

Jag hade haft lite förståelse för kommunen om det var så att det inte fanns personal men enligt artikeln finns det. Personalen är där hela natten och kan ta emot på morgonen men reglerna säger nej. SUCK!

Samhället säger indirekt till denna ensamstående människa att hon ska sluta arbeta eller studera för uppenbarligen är samhället inte anpassat efter medborgaren och dennes behov. Det är anpassat efter regler någon kommunmänniska har suttit och skrivit. Det framgår extra tydligt när chefen där säger att de kommer anpassa sig om Skolinspektionen säger att de måste göra det.
Landet paragrafryttare.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/johannas-dotter-pa-forskola-i-20-timmar