lördag 5 september 2015

Oåterkalleligt.

Soldater anfaller Stockholms slott. Raukarna på Gotland förstörs. Varbergs fästning jämnas med marken. Våra museer eldas upp. Hur långt hade IS klarat att ta sig i Sverige?
Hur mycket skulle de få förstöra innan världen hade hjälpt oss?

Alla människors lika värde nämns ständigt som något viktigt. Världsarven och främst kulturen är något oerhört viktigt i Sverige. Hade då världens stått still om samma scenario som i Syrien hänt i Sverige? Tanken är skrämmande.

Palmyra är en av de platser jag länge velat besöka. Nu ä det för sent.
Varför?
Jo, för IS har totalförstört det.
Vad gjorde omvärlden?
Jo, vi tänkte till och fotograferade dem för att kunna göra 3D-kopior som ska ställas på samma platser i framtiden.

Tro mig, jag har verkligen inget emot att de har gör detta för framtiden. Jag tycker det är bra. Men. Den tid det tog att tänka ut det på, hur mycket hade inte världen kunnat göra på plats?
Kultur som är ovärderlig försvinner och det är tragiskt. I dessa rasmassor finns dock människor och deras öden. För omvärlden är dock inte de så viktiga, platserna har åtminstone räddats!

Jag hoppas min poäng kommer fram. Världen står lamslagen inför vad denna hemska grupp gör men vi låter dem fortsätta. Världen låter IS slakta sin egen befolkning och förstöra minnesplatser som aldrig kommer kunna ersättas fullt ut.
Men vi fortsätter titta.

Hade samma sak hänt om detta skedde i Sverige?
Vi talar om människors lika värde.
Betyder då det att ingen hade brytt sig om oss heller?
För det är precis så jag tolkar verkligheten när vi tycker att hela Syrien ska tömmas på människor istället för att vi åker dit och hjälper dem på plats med att bekämpa IS så att befolkningen kan bo kvar i sitt hemland.

Hade det blivit krig här av något slag så hade jag inte velat flytta.
Jag hade velat bo kvar här och fått hjälp.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/tempel-i-palmyra-odelagt