fredag 25 september 2015

När dumheten tar överhanden.

Tänk, i Sverige gäller slit och släng.

Vårt samhälle bygger på konsumtion. När vi handlar rullar pengarna och de saker vi har byts ut mot nya. De gamla slänger vi. Vad du än gör: Rör inte det som slängs!

I Västerbotten hittade en kvinna antikt porslin som hade slängts på soptippen och ville därför ta hem det men nej. Någon hade slängt det och då blir det tvär stopp.
Tänk, vi pratar ständigt om miljön och vad vi kan göra för att vårt klot ska må bra men sen stoppar små regler och paragrafer det sunda förnuftet.
sqsf.se
I Vä i Kristianstad finns det en återvinningsstation där man kan välja att skänka sakerna istället för att slänga dem. Sakerna som tas in säljs sedan till förmån för någon välgörenhet och detta fungerar bra. Jag har försökt få igenom något liknande i min hemkommun men det blev tvärstopp.

Vad är egentligen problemet?
Enligt stationen i artikeln är det de satta reglerna som är problemet och det som gör att ingen får ta sakerna. Det är stöld. Den som slängt sakerna kan dessutom känna att det rör deras integritet.

I alla andra sammanhang ska vi tänka på miljön men i detta avseende ser det likadant ut i nästan alla kommuner och ingen gör något för en förbättring.

Den stora frågan man kan ställa sig då är om det verkligen är någon mening att släcka lamporna eller stänga kranen hemma, när det är helt ok att slänga vad som helst på stationen. Det minsta som borde kunna göras, är att låta de saker som kan få ett nytt hem få det.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbotten/har-slangs-antik-design-pa-tippen