tisdag 15 september 2015

Tvinga eleverna!

Det här med att veta bäst själv, det är ett problem för många.
Vill ditt barn välja skola själv?
Nej det kan ju vara jobbigt så det är bättre att en myndighet bestämmer istället.

Kan inte lösningen istället vara att man kollar vad felet är på de skolor där ingen vill gå?
Där resultaten är låga och det händer mycket som inte ska hända?
skolvalet.nu
Det går nämligen inte att påstå att alla elever på en hel skola är lågbegåvade.

Som jag ser det finns det en bra lösning för att lösa många av problemen, inför kunskapsbaserade årskurser. Jag vill inte att vi till hundra procent ska gå in på USAs system med alla prov men jag anser inte att det är helt fel.

Svensk skola ska vara anpassad till alla, varför är den inte det då?
Vi är ofta väldigt duktiga på anpassningen för den som har det lite svårt i skolan men de duktiga får ofta stanna kvar. Tänk om vi skulle införa prov för att tenta av de kunskaper man ska ha i varje årskurs. DÅ hade vi kunnat tala om en kunskapsbaserad skola anpassad för eleverna. Ok, några får kanske stanna kvar i sin årskurs men det hade blivit en bra morot för att eleverna skulle försöka lite till. Några hade garanterat fått gå upp en årskurs men det hade anpassats efter dem.

Skolan ska vara den trygga punkt som eleverna ska känna sig hemma i men att enbart bygga klasser efter att de är födda samma år är för mig fel. Alla barn födda samma år kan nämligen helt omöjligt vara likadana. De är olika individer som kräver olika mycket.
Många gånger är det ett socialt perspektiv man säger sig sakna när man inte vill flytta upp elever en årskurs men jag tycker inte det är rätt. Det finns de människor som aldrig blir sociala men som trots det skaffar bra jobb och klarar sig utmärkt ett helt liv.

Att plocka bort valfriheten inom skolan anser jag vara helt fel.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/utredare-oppnar-for-att-andra-fria-skolvalet