söndag 30 juni 2013

Riksdagsledamöternas pensioner

Nya pensioner för riksdagsledamöter är på gång och denna gång håller jag inte med mitt eget parti. Moderaterna och Socialdemokraterna är överens i denna fråga annars. Vi tycker att de nya reglerna som är "hårdare" än de förra bara ska gälla de som kommer in i riksdagen efter nästa val.
Jag tycker det är konstigt då vi är ett arbetarparti men anledningen är att man inte ska gå in och ändra redan uppsatta regler retroaktivt. Jag kan köpa det till viss del men tycker samtidigt att det är ett år till nästa val och med den lön man faktiskt har som riksdagsledamot kan förväntas ha så bra koll på sina pengar att man har förberett sig för ett liv utan den.
arbetsmarknad.se
Man har sin plats i fyra år och bör stå till arbetsmarknadens förfogande, om man inte får fortsatt förtroende, lika snabbt som övriga personer som jobbar.
Jag tycker inte det är någon skillnad.

Jag kan också tycka att det är fel att politikerna sitter och bestämmer detta över sig själv. Nu är de högst bestämmande men det kommer in för mycket egenintresse och jäv i sådana här diskussioner. Vilka andra arbeten bestämmer såhär över sig själv?
Jag som lärare kan inte gå in och ändra i min egen situation. Det måste vara någon annan som gör det. När jag blev färdig lärare fick jag sluta i Barn och Utbildningsnämnden av den enkla anledning att jag inte skulle sitta med och ta beslut som berörde mig själv.

Beslutet ska tas i höst och det ska bli intressant att se den debatten.

http://rod.se/riksdagen-splittrad-om-politikerpensioner