måndag 14 oktober 2013

DNA och Madeleine McCann

Svenska brottslingars DNA ska nu delas med Nederländerna och på sikt förhoppningsvis med hela EU. Jag förstår inte varför det inte har gjorts innan och kan inte se några problem alls med detta. För mig hade det inte spelat någon roll om man tog DNA-test från varenda medborgare vi har i Sverige eller för den delen resten av världen med. Så länge man har rent mjöl i sin påse så är det inga problem. Olika register för sjukdomar hade dessutom spelat ut sin roll då man utan problem kunnat finna lämpliga donatorer.

Självklart vill jag inte ha något system som gör att varenda människa kan kollas upp men att ha ett komplett register borde vara det mest effektiva sättet man kan ha för att sätta dit de människor som inte väljer att följa denna del av lagen. Det ska såklart inte kunna missbrukas.
För min del kunde de ringt så skulle jag åkt in och lämnat mitt blod till förfogande.

Många gånger väljer vårt avlånga land att ställa sig på förövarens sida, det är så synd om dem för de har haft en jobbig barndom, inget jobb, en stygg mamma, en farfar som drack, det gick utför i skolan, hunden dog.. Det spelar ingen roll. Alla kan begå misstag men att begå ett brott innebär att förövaren har gjort sitt val. Med ett DNA-register hade många förövare kunnat plockas in direkt vid nya misstankar och bara testats.

www.dailymail.co.uk
Såhär tros Madeleine se ut idag.
Som exempel finns Madeleine McCann som försvann 2007. Hela världen undrar vart hon är och inte minst hennes familj. Sex långa år. Finns det inget DNA att gå på kan man inte göra så mycket men om de exempelvis hade hittat detta när Madeleine försvunnit och vi hade haft ett internationellt register hade förövarna snabbt kunnat plockas av polis. Hela historien med denna flicka är tragisk. Hon försvann i Portugal men detta land har samma gemensamt som mitt älskade Spanien. Närheten att bara kunna försvinna. Väldigt snabbt. Afrika med sin stora yta ligger inom några timmars körväg och väl där är det i princip omöjligt att hitta någon.
Tyvärr har jag erfarenheten att man ytterst sällan kan lita på någon, speciellt utomlands och jag har blivit bannad hela mitt liv att aldrig någonsin gå iväg så att jag inte kunde se mina föräldrar. Mitt ljusa hår och blå ögon var attraktivt och planscherna på alla barn som försvunnit i området täckte alla stolpar på flygplatsen. En av grannarna där nere blev utsatt för ett kidnappningsförsök och vi fick aldrig någonsin gå över gatan själv.
Madeleine skulle fylla fyra när hon försvann. Ett så litet barn kan du lura med dig utan några tuffare försök och låg hon dessutom och sov har det inte varit några problem alls.
Jag hoppas verkligen att hon återfinns vid liv för även om hon har blivit utsatt för ett trauma kommer hon hem till de om älskar henne och förhoppningsvis gör vad som helst för henne.
Lite sidospår.

Jag hoppas att EU och även Sverige tar tag i detta med ett riktigt DNA-register omgående då jag tycker att det är ett bra sätt att skydda de vi tycker om genom att polisen snabbare kan ta brottslingarna.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5673401
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5673198
http://www.findmadeleine.com/home.html