lördag 26 oktober 2013

438 dagar - Schibbye/Persson och Augustpriset

Jag vet inte riktigt var jag ska börja. Självklart är det roligt för alla som är nominerade till ett pris för ett pris är en utmärkelse på att man har gjort något som andra anser bra. Inte nog med att Schibbye och Persson bok förmodligen ska filmatiseras så kan de nu få ett pris. Grattis till det!

Jag ställer mig dock väldigt frågande till mycket och mina tankar går till Che. Han är idolförklarad men gemene man har uppenbarligen inte koll på allt han gjorde och sysslade med under sin livstid. Han såg, precis som alla andra med hans politik, främst till sig själv. Den som strävar efter allas lika värde kan inte äga en Rolex vilket Che så lyckligt gjorde.


autonomakarnan.motkraftblogg.net 
Bilden är ironisk om någon inte förstår det.
Schibbye och Persson tog sig in i ett land de inte fick. De visste vilka risker de tog och vad konsekvenserna kunde bli. De drog nitlotten och åkte dit vilket resulterade i ett mer än ettårigt fängelsestraff i Etiopien. I Etiopien styr Etiopiska folkets revolutionära demokratiska front vilka själv anser att de är demokratiska och står för en demokrati. Human Right Watch och Amnesty har dock kritiserat detta då de mänskliga rättigheterna inte följs. Feodalistiska grupper styr de olika delarna av landet. Det är fruktansvärt för Persson, Schibbye och deras familjer/anhöriga som väntade på dem. Verkligen. MEN, de visste vad de gjorde. När blev de idoler?
Schibbye var under många år redaktör för tidningen Rebell som är Kommunistiska partiets egen tidning. Kommunistiska partiet står, inte så förvånande, för kommunism. Ryssland ansåg 1975 att de hade uppnått detta efter många års strävan. De tyckte alltså då, att alla medborgare i landet levde på samma premisser. Alla hade det lika för det är det som kommunismen strävar efter. Lenin och Stalin hade varit stolta. Ett av de länder de tidigt förankrade i kommunismen var Etiopien då de hjälpte dem att avskaffa sitt kejsardöme. På något sätt har det blivit allmänt accepterat att säga att man är kommunist och sympatiserar med detta trots att kommunismen i särklass mördat flest människor på hela jordklotet och det tickar på varje dag. Detta är för mig helt oförståeligt.

Schibbye och Persson tog sig alltså in i ett land som förespråkar den politik de själv anser vara den bästa. Varför ville de då inte stanna? Ska man inte leva som man lär? Varför är svensk journalistkår så rädda för att ifrågasätta detta? De satt fängslade i ett land som bygger på den politik Schibbye under så många år jobbade för. Detta är alltså hans politik, hans vilja. Tyckte de inte om den?
Stater som benämner sig som kommunistiska. (Wikipedia)
Uppenbarligen inte då de skriver en bok om sina fruktansvärda upplevelser i landet som borde vara deras drömland. De avskyr kapitalismen men tjänar nu pengar på sina tragiska upplevelser. Detta ger för mig dubbelmoralen ett ansikte. Kapitalism är alltså ok om den tjänas på skrivna hemska upplevelser i ett land som styrs på det sätt de förespråkar men inte om de tjänas av en hårt arbetande företagare i Sverige? Vad är skillnaden?

Jag försöker leva som jag lär och tycker det är fruktansvärt när människor som öppet deklarerar sina åsikter sen inte klarar åsikternas sanning när de drabbas av den. Det är precis som det alltid varit. Kommunism är en dröm om ett samhälle där alla har det bra, vem vill inte att alla ska ha det bra?
Det fungerar dock inte och hade det varit något med dessa två svenska journalister hade de öppet förklarat det för alla. De har haft tur. 438 dagar i fängelse för att sen tjäna pengar och sluta bry sig om andra i samma sits, fortsätta förespråka sin politik och låtsas som att man inte vet att Dawit Isaak suttit fängslad i samma land i över tio år. Kommunismen är alltså, enligt dem, bra från ett blått demokratiskt land som Sverige men inte på plats i dess kärna. Jag skäms å deras vägnar för det hycklande de visar. Jag kommer varken läsa boken eller se den eventuella filmen för jag vill inte gynna de som så föraktfullt avskyr kapitalismen men sedan gärna plockar frukterna från den.
Jag vill leva som jag lär.

http://emiliepilthammar.blogspot.se/2012/09/schibbye-och-att-sta-upp-for-sina.html
http://www.svt.se/kultur/sf-film-koper-rattigheterna-till-438-dagar
http://www.gp.se/kulturnoje/1.2148836-persson-och-schibbye-kan-fa-augustpriset