fredag 25 oktober 2013

FN och likabehandlingsdag.

Lika-behandlings-dag. Behandla alla lika. Alla människor är lika mycket värda oavsett var de kommer från, hur gamla de är, vilken hudfärg de har, religion de har, Gud de tror på, var de bor, vilka kläder de har på sig. Vilket parti någon röstar på..
Detta är nog det ämne jag oftast kommer tillbaka till.
Min tro är verkligen att alla är lika mycket värda.

Igår var det FN-dagen och skolan jag jobbade på hade likabehandlingsdag. Det ingår i de papper som säger hur skolan ska skötas och att alla elever ska få ta del av detta. Alla barn ska få ta del av detta. Jag tycker att det är bra. För mig är det en självklarhet att alla människor ska behandlas lika.
Eleverna får lära sig om respekt och hur de ska behandla andra personer.

Jag undrar egentligen var det sedan går fel då de flesta barn automatiskt vet vad som är rätt och fel. När blir de vuxna som sedan dömer människor efter vad de tycker?
Vilket land någon kommer ifrån?
Vilket parti som är rätt att rösta på?
För precis där tycker jag att det ofta går fel. I vårt land är det ok att avsky människor just för att de tillhör eller sympatiserar med ett visst parti. Skulle någon säga något som skulle kunna tolkas som minsta medhåll får personen i fråga problem. En mediamobb kommer jaga livet ur dem.´

MEN. Vad menas då med att alla ska behandlas lika?
www.skolverket.se
Menas det att alla ska behandlas lika förutom de som tänker på ett visst sätt?
Har ett visst utseende?
Ska de behandlas olika?
När jag läser det jag precis skrivit kommer ett endaste ord upp i mitt huvud:
APARTHEID.
Någon som får några trevliga vibbar av det?
Där var det svarta människor som stängdes ute och behandlades på ett visst sätt för att de var just svarta. Man, kvinna eller barn spelade ingen roll. Är det rätt?
De hade samma utseende men var olika människor.
De fick inte göra eller tycka som de ville för de ansågs ha fel hudfärg.
Detta hoppas jag aldrig sker igen men tittar jag på Sverige känner jag inte att vi är så långt borta för i vårt avlånga land är alla ok så länge de inte sympatiserar med ett parti som pk tycker är fel.
Media bestämmer vad som är bra eller inte.

Vi lär våra barn i skolan och hemma att de ska vara snälla mot alla sina vänner. De ska respektera att andra inte tycker likadant som de och man ska inte bara bjuda några i klassen utan alla. Ingen får mobbas för sina kläder, föräldrar eller vad de tycker. Eleverna får lära sig att inte skratta när någon annan berättar något.

Hur fungerar den vuxna verkligheten?
Jag vet att jag skiljer på sak och person. Gör du?