söndag 6 oktober 2013

Sju timmars sömn om dagen..

Sju timmar. Så mycket sover en genomsnittsperson men forskarna tycker inte att man ska räkna så. De tycker man ska räkna på hur pigg och alert man känner sig på dagen. Tackar för det.

I natt har jag sovit tre och en halv timme. Främst beror det på att när jag
väl har somnat vaknar en liten tjej och är hungrig vilket gör att allt börjar om igen. När klockan var sex kändes det meningslöst att ligga kvar längre och jag gick upp istället. Dagen idag har väl inte varit den piggaste detta året men jag känner mig precis som vanligt.

halsosidorna.se
Jag har inget större sömnbehov och har aldrig trott på det här med att sova ikapp den tid man har förlorat. Forskningen säger att vi som sover väldigt lite sover mer effektivt.
Det är mycket möjligt att det är så!

Jag kan ha en kort period på eftermiddagen som är jobbig annars känner jag inte alls av att jag inte sover så mycket. När klockan är tio på kvällen piggnar jag till mig och har då inga problem att vara vaken i några timmar till. Så länge jag inte bara sätter mig rakt upp och ner utan att göra någonting är inte de få timmarnas vila något problem.

Enligt studier borde jag vara överviktig då jag sover så lite. Man har kunnat se att fetma är vanligare hos dem med sömnproblem men tänker jag på hur jag var sista veckorna innan lillasyster kom känner jag att det med stor sannolikhet kan vara tvärtom också. Det gick inte att andas. Sömnproblemen kom då för att jag inte kunde få luft att sova helt enkelt. Jag var tjock.

Jag tror mer på det här med gener då jag även som liten hade svårt att sova. Varför sova när det finns så mycket annat att göra!?
Så länge det fanns något som kunde hålla mig sysselsatt var jag vaken.
Så länge jag skötte skolan behövde jag inte följa några klockslag.
Jag har idag en liten tjej som är vaken med mig halva nätterna och ändå är vaken större delarna av dagen. Jag har förmodligen överfört mitt beteende till henne.

Under hela min uppväxt bilade vi ner till Spanien en gång om året. 300 mil och cirka trettio timmar stillasittande och hur jobbigt det än låter älskade jag det. Det blev såklart en hel del sömn här och det är därför jag skriver detta för speciellt en gång blev det längre än tidigare. Jag somnade på hemvägen mellan Valencia och Barcelona. Inget märkligt med det. Jag vaknade sedan till och tittade ut för att se Bokeslätt. Det är ett av stallen här i Sölvesborg. Jag blev arg då det på den tiden innebar att jag missade inte bara en utan två båtar vilket i sin tur betydde att jag inte hade kunnat köpa godis. Jag sov alltså ungefär ett dygn.
Jag tror fortfarande att jag fick min vila för nästa femtio år den gången då det aldrig har hänt igen.
Jag sover inte på nätterna. Nästan aldrig faktiskt men är inte överviktig och känner ytterst sällan att jag är hungrig oavsett vad generna säger. Mat sätts fram vid regelbundna tider då jag vet att man ska äta med fasta rutiner.

Vi människor är helt enkelt olika.
Jag är en som inte sover så mycket!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5606628
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/for-lite-somn-kan-orsaka-fetma_6149601.svd