tisdag 15 oktober 2013

PK inom journalistiken.

Han kritiserar min partiledare, ja, men jag tycker kontentan av denna ledare är riktigt bra. Han kritiserar sina egna och media för att sätta gränsen för vad som är ok. Jag blir glad när jag läser detta då han tar upp det som jag själv anser inte stämma. Ingen vågar uttala sig om något som skulle kunna vara känsligt i dag med risken för att inte vara politiskt korrekt, pk. Citatet nedan är i mina ögon rätt. När jag suttit och tänkt efter kan jag inte räkna upp en enda person som jag skulle beskriva som rasist. Det finns de som är kritiska till invandringen, ytterst sällan mot människorna som kommer hit utan politiken runt den, och jag anser att alla har sin fulla rätt att uttrycka hur de känner. Så länge ingen gör något olagligt. Det finns dock ytterst få av dem som skulle säga det högt av rädsla för att kallas "rasist" även om de i mina ögon inte är just rasister för den åsiktens skull. Tittar jag i min umgängeskrets och backar bakåt i tiden är det mina vänner som själv kom till Sverige under kriget på Balkan under nittiotalet som är mest kritiska till hur systemet ser ut idag. De är ändå inte rasister i mina ögon. De uttrycker enbart sin åsikt och har inget emot människorna som kommer hit.

so-rummet.se
"Få svenskar är rasister, ännu färre är emot jämlikhet mellan könen, men myten om det ”strukturella” kvinnohatet ältas evinnerligen. Saker som ligger ljusår från rasism, som skydd av hedersoffer och statistik om invandringen, är här glödheta tabun – inom den yrkeskår som är till för att bryta mot tabun!"

En rasist är för mig någon som dömer en annan person efter dennes hudfärg eller möjligtvis dennes kultur. Någon som kränker eller behandlar någon illa på grund av exempelvis deras hudfärg. Det är alltså inte per automatik så att det är en vit människa som är förövare utan det är även omvänt så att de är offer.
Jag bryr mig inte varifrån någon kommer, hur de ser ut, vilken kultur de har eller vilken gud de tror på. Alla är lika för mig, utan undantag. Det ska dock vara samma rättigheter och skyldigheter oavsett vem man är. Problemet blir när media, precis som ledaren skriver, inte klarar att se skillnader i detta. När det helt plötsligt är tabu att berätta att någon begått ett brott för att de kan räknas in i en viss ras eller kultur. Blir inte det någon sorts rasism? Media gör ju då skillnad på vem personen i fråga är, vilken kultur de har, gud de tror på eller land de kommer ifrån. Är då inte ett brott värt lika mycket i media oavsett vem det är som begått brottet? Gör inte detta att media blir vinklat? Jo, för mig betyder det det.

"...varje skillnad, undantag, inskränkning eller företräde på grund av ras, hudfärg, härstamning eller nationellt eller etniskt ursprung, som har till syfte eller verkan att omintetgöra eller inskränka erkännandet, åtnjutandet eller utövandet, på lika villkor, av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter på politiska, ekonomiska, sociala, kulturella eller andra områden av det offentliga livet."
 
FNs konvention

Det är för mig skrämmande att media har en sådan total makt. Den som begår ett misstag eller uttrycker det minsta lilla som kan misstolkas, om man vill det, kommer missuppfatta vartenda ord med vilje enbart för att försöka få en smaskig artikel. Den som inte är politiskt korrekt blir hängd och bespottad offentligt. Meningar plockas ur sitt sammanhang och personen i fråga jagas till de är beredda på att ge upp allt för att de inte orkar mer. Trycket media kan generera kan knäcka den lugnaste. Allt för att de ska få sitt "scoop".

"Medier är inte till för att sortera nyheter efter deras uppbygglighet."

Precis. Media ska ge oss information om vad som har hänt utan att lägga en värdering i det. De ska inte tycka någonting utan lägga fram allt sakligt och utan vinklar. Är det verkligen så svårt?
Som de jagar enskilda personer kan man tro att det inte finns andra nyheter trots att människor svälter ihjäl i världen, barn tvingas till fruktansvärda saker mot sin vilja och att många människor lever i fattigdom. För mig är det viktigare än enskilda personers fel och jag tycker att det borde vara det för media med. För mig är det självklart att media ska vara opartiska.

http://www.dn.se/ledare/kolumner/en-yrkeskar-i-glashus/