torsdag 17 oktober 2013

O, say can you see..

USA håller på att krascha. Jordens största ekonomi spelar efter sina egna regler och i måndags kväll tittade jag på dokumentären som är länkad nederst. Den fungerar dock bara i trettio dagar.
Dokumentären handlar om hur fattigdomen drastiskt har ökat i USA och när jag hade sett hela programmet tackade jag min lyckliga stjärna för att jag hade turen att i detta liv födas i Sverige.

Den som har något att gnälla på angående våra system ska se denna dokumentär.
Jag menar inte med det att Sverige är perfekt för jag hade skrivit under direkt på att det inte är det men skillnaden är markant. Vi har ett otroligt bra skyddssystem för att människor inte ska slå i backen jämfört med USA. Jag har inte koll på alla våra lagar och regler men som det är där är jag helt övertygad om att det inte är här. Ingen hamnar på gatan här och gör de det har de misskött så många instanser att det torde vara omöjligt. De som är med i programmet vittnar om att den som en gång blivit vräkt aldrig mer får tillgång till att hyra en bostad utan de är förpassade till sin bil eller på gatan.

Det finns saker med detta program jag anser är konstigt och jag tycker fortfarande att människor ska ta ansvar för sitt eget liv men det måste finnas ett skyddsnät för de som inte tänkt innan. Att någon av de vuxna blir av med sitt jobb ska inte sätta hela familjen på gatan.

blog.betsafe.com
Jag har en buffert sparad. Den rör jag aldrig för den finns till utifall att allt skulle krascha samtidigt och vi skulle bli arbetslösa. Den räcker såklart inte för alltid men tillräckligt länge för att vi skulle kunna lösa det. I dokumentären berättar människor att de inte har mat för dagen men samtidigt står det en stor jeep parkerad utanför. Där hade jag tänkt om.

USA verkar många gånger vara det perfekta landet och gällande mycket är det säkert bra. Jag vet dock att svensk media gärna svartmålar detta land som de som lämnar de utan försäkring på gatan, vilket inte stämmer. De får garanterat skyllen för mycket men allt är inte detta lands fel. Jag kan inte förstå hur två vuxna människor med jobb och familj inte kan ha en buffert för oförutsedda saker men det gör dem inte förtjänta att flytta ut på gatan. Då måste de se till sin ekonomiutbildning i skolan. Å andra sidan säger statistik i Sverige att endast en tiondel av hushållen i vårt land har en buffert så vi borde verkligen också införa det i skolan. Detta hade jag en kollega som motionerade om men inte fick igenom, tyvärr.

Allt detta om USA borde få alla andra länder att vakna upp. Det fungerar kanske inte med en superstat när den själv inte klarar att hålla sig ovan ytan. De som får betala för det är inte de som sitter i några toppositioner heller utan medelklassen som arbetar och sliter för sitt uppehälle.
Jag hoppas detta löser sig snabbt och smidigt.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5676719
http://www.svtplay.se/video/1531416/american-winter