söndag 13 oktober 2013

IQ! Kan räkna upp till hundra..

Jag bör ha en hög IQ! Åtminstone om man tittar på denna artikel för enligt den är de människor med hög IQ ofta uppe på nätterna, de är nattugglor. Det har jag varit i hela mitt liv. Problemet med mig är att jag oftast även är pigg på morgonen vilket gör att jag i sinnet är pigg men kroppen är helt färdig efter ett par veckor.

Jag sover i snitt cirka fyra timmar varje dygn. Det betyder att jag har tjugo timmar kvar att förfoga över. Artikeln säger ingenting om oss som har denna kombination. För mig skulle det vara helt meningslöst att vara uppe på nätterna om jag sedan ska sova bort halva nästa dag. Det skulle betyda att jag bara hade skjutit på vakentiden och det hade för mig varit helt meningslöst. Skulle jag någon gång sova till nio flyger jag bokstavligt upp för att det känns som om jag har förstört hela dagen. När jag har spelat på nätterna och inte gått och lagt mig förrän sex-sju på morgonen sover jag ändå inte längre men brukar då lägga mig tidigare kvällen som kommer vilket betyder att jag går och lägger mig innan midnatt. Då brukar jag ändå inte kunna somna och vaknar vid sex.

"A 2008 study by psychologist Marina Giamnietro and colleagues indicates evening-types tend to be less reliable, less emotionally stable and more apt to suffer from depression, addictions and eating disorders."

Detta betyder att de som oftast är vakna på nätterna har lättare för att drabbas av ätstörningar, lättare för att hamna i missbruk, vara mer instabila känslomässigt och ha lättare för att drabbas av depression. Mycket möjligt att det är så. Jag blir inte förvånad om det är så.

Tittar jag på min facebooklista nattetid är den full och de flesta av dem som är där sysslar med någon form av politik. Jag har funderat tidigare över om det är så att människor som tenderar åt att vara vakna på nätterna sysslar med politik av den anledningen eller om det politiska intresset är anledningen till att man är vaken halva nätterna. De som sover när man ska tenderar att vara mer ärliga enligt artikeln så det kanske är en bra kombination att vara både och..
Jag vet inte.
visansgoda.blogg.se 
Jag vet dock att jag, trots att jag inte sover så mycket, i princip aldrig blir trött dagtid. Jag blir ytterst sällan trött i vilket fall oavsett när det är. När jag tittar upp och inser att klockan är två och att jag snart ska upp igen brukar jag försöka lägga mig men jag har alltid tyckt att detta med sömn är rätt överskattat. Som liten låg jag och läste halva nätterna. Jag tror att jag sover effektivt när jag väl sover.
 
"IQ kan räkna upp till hundra
IQ kan A B C
IQ en kille att beundra,
Han tror han är en sexatlet, en stålkomet,
Ett kraftpaket I arselet"
Magnus Uggla - IQ

Jag tror egentligen inte på denna forskning. Så länge den inte är gjord i ett större sammanhang med fler människor. Jag om någon är ett exempel på att en del av den inte stämmer i vilket fall. I början tar den upp att människor som sover lite brukar lida av fetma, högt blodtryck och ett förkortat liv. Det sista vet jag ingenting om än men fet skulle jag inte beskriva mig som och mitt blodtryck är så lågt att jag inte kan resa mig upp direkt när jag vaknar utan att trilla då det svartnar för ögonen.

All forskning är bra även om jag tror att en del av den bör tas med en nypa salt.

http://www.winnipegfreepress.com/opinion/analysis/smart-people-sleep-late-82486792.html