söndag 27 oktober 2013

Thomas Quick är död och begraven.

En rättsskandal utan dess like. Att det inte är Sture Bergwall som mördat de åtta personer där han nu är helt friad från brott betyder en väldigt viktig sak: åtta mördare går fria och polisen har över huvud taget inte lyft fingrarna för att utreda vem det kan vara då Bergwall så lämpligt erkänt dem.
Åtta.

För många år sedan såg jag ett brottsprogram från USA. De berättade att varje gång de upptäckte större mord hade de problem med att sortera bort alla de som erkände brottet. Många sjuka personer erkänner saker enbart för uppmärksamhetens skull och förstår egentligen inte vad de gör. Polisen i USA hade problem och mycket jobb för att motbevisa de som påstod att det var de som hade gjort det. Är detta inte en tanke polisen  i Sverige har funderat över?

svd.se
Under många år har det funnits de som betvivlat att det verkligen är Bergwall som mördat alla dessa personer och ett av offrens föräldrar är några av de som protesterat en hel del. De var redan övertygade om vem som hade mördat deras barn men polisen lade inte ner någon energi på det då Bergwall kom från ingenstans och erkände det.
För de flesta är det nu för sent. Preskriberingstid
en har passerat och lagen hann inte ändras så att det passade med dessa mord. Det är tragiskt. Att aldrig någonsin få veta vad som hände din anhörige måste vara fruktansvärt.

I ett svenskt program för några år sedan hade de diskussionen om Bergwall uppe. De hade en Sverigekarta framme och satte kryss och datum på alla mord. De kunde redan då bevisa, utan att prata med honom, att han helt omöjligt kunde ha begått det mord han var dömd för i Växjö. Han var nämligen bara fjorton år och var på sin egen konfirmation. Han har även erkänt mord där det senare visat sig att de han mördat är livs levande. Borde det inte komma upp lite tvivel då?
Bergwall är uppenbart inte frisk när han erkänner sådana här saker men mord verkar han inte ha begått. Trots det har han suttit inlåst nästan en hel livstid.
Polisen kan inte känna sig speciellt stolta över sitt detektivarbete.
Någonstans lever människor som har dessa liv på sitt samvete och jag förstår inte hur de klarar att leva ett normalt liv med tanke på vad de har gjort.

De som är för dödsstraffet bör betänka att Sture Bergwall alias Thomas Quick hade varit avrättad för länge sedan trots att han inte hade begått brotten.

Jag kommer följa detta med intresse.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5682815