söndag 20 oktober 2013

Möjlighet att bli surrogatmamma!

"Äntligen" tänkte jag när jag hörde att Folkpartiets Maria Arnholm sa att hon, trots att utredningen inte är klar, ställer sig bakom surrogatmödraskap.
Detta är något för mig som är självklart även om mitt parti inte tycker det.
För mig är det självklart att man ska hjälpa de som har problem att skaffa barn av olika anledningar och jag hade kunnat göra detta för någon nära anhörig eller vän. Tanken att göra det för någon jag inte känner känns inte bra av den anledningen att jag sen förmodligen inte hade fått träffa barnet.


hoppfullt.wordpress.com 
Surrogatmamma innebär att exempelvis jag skulle kunna bära och föda någon annans barn. De och jag hade då gått igenom samma process man gör vid provrörsbefruktning. Den man och kvinna som av någon anledning inte kan skaffa detta barn själv, oftast för att kvinnan varit sjuk och kanske inte längre har en livmoder, kan då få ett biologiskt barn genom att embryot placeras i en annan kvinnans livmoder istället för den biologiska moderns. På detta sätt växer barnet i denna kvinna men är helt och hållet parets biologiska då det är deras gener som finns i fostret. Den dag barnet är fött får paret det som sitt eget.

När vi började med provrörsprocessen blev jag väldigt förvånad över att så få människor förstod vad det innebar. De flesta har ingen aning vilket jag tyckte var konstigt då jag hade full koll trots att jag inte varit i karusellen innan. Jag ansåg att det var allmänbildning. Gener "smittar" inte. Även om detta barn växer i en annan kvinna är det genetiskt parets barn.

Jag tror inte det är så många som kommer använda denna metod för att skaffa barn men om det kan hjälpa någon som är ofrivilligt barnlös så tycker jag detta är bra. Det är inte så att någon kommer bli tvingad till att göra detta. Om exempelvis min syster och hennes man inte kunnat skaffa barn för att det var något fel på henne hade jag ställt upp med en gång. Är det fel på mannen hjälper det inte med surrogatmödraskap. Det är förmodligen många som tycker det är konstigt och känner att tanken på att ge bort "sitt" barn är märklig men jag ser det inte så då det är något "mamman" vet från början. Kvinnan är bara en tillfällig "kuvös" som förvarar barnet.
Många konservativa säger absolut nej till detta men jag kan inte se varför. Jo, ok. Gud skapade mannen och kvinnan och de ska skaffa barn men nu är det 2013 och vetenskap och forskning har gett även de som inte kan skaffa barn en möjlighet att bli en biologisk familj. Så som jag ser det om man nu ska hårddra det, ville nog Gud detta då möjligheten nu finns.
Jag hoppas verkligen att detta införs i Sverige.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/minister-ja-till-surrogatmodrar