onsdag 16 oktober 2013

Tillbaka till skolbänken!

Beslutet är taget och ansökan klar, jag börjar läsa igen. Jag har haft en paus på två och ett halvt år men jag känner mig rastlös så jag tänkte att det var dags att ha något att göra. Att börja läsa in de ämnen som då inte finns i min examen känns som rätt naturligt och det är två ämnen som jag nu ska försöka få godkända och det är musik och idrott. Tyvärr gäller inte de kurser i dessa ämnen jag redan har då en examen nu krävs. Det är en väldigt logisk anledning att det blir just dessa ämnen. Hur lat jag än må vara är det ytterst få ämnen som är så roliga att undervisa i som idrott. Musik har jag älskat sedan barnsben. Utöver det är det inte så många som vill ha dem då ljudnivån brukar bli rätt hög men då jag har en förmåga att helt stänga ute vissa ljud stör det mig inte.

Jag är matte och no-lärare. Anledningen till det är att jag skrev en siffra fel i ansökan till högskolan för tolv år sedan. Jag ville egentligen bli lärare i historia och samhällskunskap på gymnasienivå men ödet hade en annan tanke för mig och när jag kom in trivdes jag i klassen och stannade helt enkelt kvar. Rätt komiskt att det var just matten och no-ämnena som gjorde att jag fick läsa fyra år på gymnasiet. Jag tror dock att det finns en anledning med allt.

lnu.se
Min genomsnittsliga sömntid på ett dygn är fyra till fem timmar. Jag har under hela min livstid aldrig sovit mer så jag antar att jag helt enkelt inte behöver mer sömn. Det innebär en hel del tid över och det är oftast på natten. Jag ägnar väldigt mycket tid med mitt piano och min röda älskling men jag kan inte spela på nätterna så detta känns som en bra lösning då man läser på distans med enbart några träffar per termin. Jag får helt enkelt ägna nätterna åt att läsa. Det passar mig alldeles utmärkt! Jag kan läsa och skriva på nätterna utan att ta tid från barnen eller störa någon annan.

Jag har alltid älskat att läsa och tror att alla borde ha mer än en utbildning. Den dag jag inte längre trivs som lärare kommer jag ta ett steg vidare och göra någonting annat. Jag vill inte fastna på ett ställe och kanske bli en pina för någon annan. Med tanke på hur länge vi lever idag tycker jag det är självklart att vi ska jobba längre och för min del tror jag att man då ska ha ett annat arbete att växla med så det inte blir enformigt.

Båda kurserna, tur för mig, går i Kristianstad på Högskolan så jag slipper köra till Malmö som annars är det ställe som har musikutbildningen.

Tanken för framtiden är att nu läsa in dessa ämnen och därefter gå på att läsa till specialpedagog. Den utbildningen är på tre år men läses på halvfart för att man ska kunna jobba samtidigt. Det skulle innebära att oavsett hur mitt liv ser ut om ett år så kan jag studera. Tanken finns även att läsa in mer historia och samhällskunskap. Jag sökte två kurser för ett par år sedan där jag skulle läsa alla större krig i världen men de ställdes tyvärr in.

Det är inte säkert jag kommer in men jag håller tummarna!

Nam et ipsa scienta potestas est - Kunskap är makt! / F.Bacon