onsdag 2 oktober 2013

Då drar vi till Tyskland..

Alkoholskatten ska höjas. Inte så mycket som det var tänkt från början men ändå några kronor. Uppenbarligen har Stockholm vaknat i denna fråga men ändå inte tillräckligt. De kan höja skatten så mycket de vill på alkohol men det är bara en enda sak som kommer gynnas av det; gränshandeln. Den som har varit i Tyskland kan inte missa att det är en övervägande andel svenskar i Tyskland. Speciellt i affärerna. Danmark sänkte sin alkoholskatt för att vi svenskar inte skulle fortsätta till nästa land ut i Europa. Vad är det då Sverige inte förstår?

accentmagasin.se
IOGT är glada att regeringen äntligen har hållit vad den lovat och nu höjer skatten, även om det inte är så mycket som tanken var från början. I mina ögon är detta ett sätt att se på att förbud inte hjälper. Vi har USAs förbud av alkoholen att tacka för att det finns maffia idag.
Förbud skapar en undre marknad.

Ingen som funderat på varför det inte finns så mycket moonshine kvar i Sverige?
Det blir billigare att köra till Tyskland. Jag är ytterst sällan på Systembolaget. Jag kör dit när det är något speciellt jag ska ha för det är en utmärkt butik när man har något speciellt krav. Skulle du då vilja ha ett flak öl lönar det sig dock att köra fram och tillbaka till Tyskland för att köpa fem flak öl. Exakt likadan öl kostar en femtedel av vad det gör i Sverige och det syns på bilarna som kör mot Sverige och är så tungt lastade att de nästan går på två däck.
Min övertygelse är då att höjd skatt i Sverige är detsamma som att folk kör ett extra varv till Tyskland istället. Från vår dörr till Burg och tillbaka är det cirka sextio mil.
Alltså ungefär lika långt som till Stockholm en enkel resa.
Om man så kör ner, övernattar och tar med broavgift, färjekostnad, slitage på bilen och bensin blir det billigare att köra dit än att handla här i Sverige om man ska fira ett bröllop eller en jämn födelsedag och ha dricka. Jag tror det är omöjligt att komma ifrån detta om det inte är så att Sverige går i grannlandets fotsteg.

Gissningsvis är det likadant i andra delar av Sverige. Förutom Tyskland ligger Polen nära för oss här i södra Sverige. Det finns färjetrafik till Estland. Finlandsbåtarna. Möjligheterna finns för de flesta att handla utanför den svenska gränsen. Om vi nu hade gjort som Danmark, vad hade hänt?
Jag vet ärligt inte. Jag vet inte heller vilket som hade varit bäst men jag tror att om vi slår ut det i det långa loppet tror jag att vår statistik i Sverige hade blivit mer sanningsenlig och tillförlitlig på hur mycket alkohol vi svenskar verkligen köper och konsumerar.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/regeringen-foreslar-hojd-alkoholskatt_8518276.svd