onsdag 9 oktober 2013

Snuset får stanna men inte mentolsmaken.

EU är som jag har skrivit tidigare något jag blivit skeptiskt till med tiden då jag från början var väldigt positiv till det. Jag tror detta samarbete behövs inom vissa områden men inte inom andra. Det svenska snuset, lakritspipornas vara eller inte vara och vilken storlek cigaretten har är saker jag tycker EU inte ska bry sig om. Det är inte deras sak att bestämma som jag ser det.

lakritsroten.se
Omröstningen är dock klar och jag måste säga tack till Christofer Fjellner som drivit frågan om snuset väldigt hårt sedan det kom upp att EU ifrågasatte det. Jag snusar inte och har absolut inga planer på att börja göra det heller men det är upp till mig och inte dem. Likadant tänker jag om cigaretten ska vara vanlig eller smal eller om vi ska få sälja godis som ser ut som tobak.
En ny regel blev dock att 65% av snusdosan ska täckas med varningstext eller bilder. Det har jag inga problem med alls och detta har funnits på cigaretter utomlands i många år.
Smaktillsatserna i cigaretter kommer försvinna inom åtta år men det stör mig inte heller. Jag kan på ett sätt köpa att om man nu ska röka så ska det smaka därefter med. De får väl helt enkelt tugga på ett tuggummi efteråt.

E-cigaretten var en annan sak som togs upp och trots protester blev den inte klassad som läkemedel vilket i sin tur betyder att den kan säljas var som helst. Jag har vänner som har sådan här och jag blev väldigt konfunderad första gången jag såg dem. Helt plötsligt gick det att röka inne igen.

Jag tror inte på plåster, tuggummin, sugtabletter eller några e-cigg för att sluta använda tobak. Jag har vänner som började snusa för att slippa cigaretterna. Som jag ser det är det bästa sättet att sluta att helt enkelt bara bestämma sig och därefter inte ta upp det igen. Låter enkelt men jag vet att det inte är det. Jag är dock rätt övertygad om att det efter att abstinensproblemen försvunnit är enklare än att sakta försöka avvänja kroppen från något den har varit beroende under lång tid. Jag tror samma gäller för exempelvis sockerberoende. Alla är vi dock olika.

Snuset och lakritspiporna får åtminstone stanna som det ser ut nu och inga kryphål kan tolkas om i texterna. Det är det jag kallar valfrihet. Vi ska få välja vad vi vill göra med våra liv även om det råkar vara något mindre bra. Bra jobbat Fjellner!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5668582