måndag 11 januari 2016

Trafiksäkerheten framför allt..

Färre barn än någonsin dör i bilolyckor i Sverige vilket är bra!
Det är en mardröm att det skulle hända någon och då främst de egna barnen någonting.

Anledningarna till att färre dör beräknas vara några stycken men bakåtvänd bilstol, bälteskuddar, säkrare bilar och vägar beräknas vara några av orsakerna. Min personliga åsikt är att det som räddas flest liv i gemen i vårt land är att antalet sträckor med mötande trafik minskar.
Det betyder inte att jag anser 2-1-väg vara det optimala, jag hade helst haft fyrfilig motorväg överallt.
Frontalkrockarna är dock förödande.

Bakåtvända stolar och bilkuddar. Ja, det är bra. Problemet blir när barnen växer, blir fler till antalet och trots att bilen har blivit större, inte räcker till riktigt. Vi har bara "stora" bilar. Sjusitsiga högre bilar som båda har väldigt bra resultat i krockar, för det var väldigt viktigt när vi skulle byta bilar. Att ha fyra bilbarnstolar i en bil med sju säten ställer dock till det trots att det finns stolar som är smala och anpassade.
sr.se

Jag jämför det med hur det var förr när man som barn stod upp i bilarna, föräldrar rökte i bilen och säkerheten var betydligt sämre. Jag förstår att fler barn dog då. Jag såg David Batra för många år sedan när han berättade om sin barndom när han stod upp mellan sätena i bilen och att man nu inte ens ska ha socker i ketchupen man ger till sina barn. Det finns alltid en gräns.
Att ha en ny bil är en säkerhet.
Bakåtvänd stol är en säkerhet även om jag inte tror att alla barn upp till fyra år sitter bakåtvända på samma sätt som att jag inte tror att alla barn upp till tolv år sitter i en bälteskudde.
Det är det optimala men allt är bättre än hur det var förr.

En stor sak som man kan ställa ett stort frågetecken kring är dock detta med exakt hur viktig trafiksäkerheten är. Sverige är ett nästintill pedantisk land vad det gäller skydd och paragrafryttarna är många. För att ta körkort här behöver du klara en utbildning i teori och en i praktik och än idag är det nog den natt jag sov sämst. Natten innan körkortsprovet. Jag var så nervös!

Efter att ha bevittnad en del människor komma och vända utanför huset, som med all sannolikhet skulle ner till kommunens största boende för asylsökande ställde jag frågan till en vän som är polis, vilka regler som gäller för den som befinner sig i Sverige och söker asyl.
Anledningen var att de bilar som skulle vända utanför behövde köra fram och backa tre till fyra gånger i en rundning som är så stor att en bil lätt tar sig runt den genom att slå runt ratten. Den ene bilen fick dessutom två motorstopp.

Svaret jag fick skrämmer mig och jag hoppas att jag lägger fram det rätt nu: Den som söker asyl i Sverige och har giltiga papper från sitt land får köra bil i Sverige med den handlingen i ett års tid. Den som inte har några handlingar får inte köra bil här.

Jag har rest väldigt mycket i mitt liv och då även i länder som räknas som utvecklingsländer. Där behövde du inget körkort utan ville du köra köpte du helt enkelt en bil och körde. Om människor som kommer hit har svårigheter med att förstå all annan byråkrati och alla lagar här, vem berättar för dem att de inte får köra bil här?
Vem säger till dem att de måste klara ett teoripass, halkkörning, lands och storstadskörning samt ett praktiskt prov för att få ett körkort som är giltigt här?
Vad händer den dagen det blir en olycka på grund av detta?

Jag upplever detta vara en typisk sak som ingen myndighet riktigt har funderat på. Den som rest mycket, som har besökt länder som inte har svensk standard, vet att trafikregler och tankesätt kring säkerheten är unik i Sverige. Det räcker att åka till mitt älskade Spanien för att se en helt annan trafikkultur och då är vi fortfarande inom EU och i ett land som ändå följer samma regler.

Vem tar ansvar den dag det händer något?
Polisens jobb kan inte vara att informera om detta utan det borde vara de som har boendena. De borde se till att de boende kände till alla de regler vi har i Sverige oavsett om det är likadana som de som fanns i deras hemländer eller inte.

Nollvisionen närmar sig men vill alla att det ska fortsätta måste den svenska lagen vara lika för alla.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=6341841