fredag 8 januari 2016

Vad är kultur?

Kultur för mig är musik, dans och mat. Levnadsstil.
Kultur är också ett ord som kan kopplas samman med flera andra ord: jobbkultur, tonårskultur, matkultur, hederskultur, möteskultur, kulturen på landet, kulturen i stan. Det finns många ord jag kan koppla ihop med kultur och vad menas då med detta?

Vi börjar med några enkla ord:
Matkultur - en grupp av människor som äter en viss sorts mat på grund av att de alltid har gjort det. I Sverige har vi till exempel pizzasallad till pizza men det återfinns i princip inte i något annat land vilket skulle göra att Sverige har en egen matkultur gällande pizza. Då blir det Sverige som land då jag inte vet en enda pizzeria som inte säljer sin pizza utan pizzasallad.
I min familj äter vi alltid lutfisk på julafton men på grund av att jag inte gillar det och att maken är allergisk har vår del av familjen bytt ut den maten mot något annat. Vi har alltså brutit den matkultur vi hade i vår familj.

Möteskultur - en grupp av människor som sitter på ett gemensamt möte och för att visa varandra hövlighet räcker man upp handen så att ordföranden ska ge den personen ordet eller bestämma att den personen ska vänta. Att prata rakt ut anses fel och ingår inte i de möteskulturer jag stött på. En möteskultur kan dock vara olika beroende på var i världen man befinner sig och jag skulle vilja påstå att i Sverige är vår kultur väldigt korrekt. "Polsk riksdag" är väl det mest tydliga exemplet på en helt annan möteskultur.

Hederskultur - en grupp av människor, vilket ofta är män, anser att någon (vilket ofta är en kvinnlig familjemedlem) vanhedrat familjen på något sätt och straffet från dessa män blir då en flygtur från en balkong, syra i ansiktet eller något annat påhitt. Det är inte en kultur som är homogen och finns på vissa utsatta platser utan en, enligt mig, inskränkt syn som återfinns inom vissa mindre grupper.

Kulturen på landet/kulturen i stan - EN väldigt stor skillnad är trevligheten. Hata mig för det men på landet hälsar man på dem man möter. I storstan tittar man ner i marken, på mobilen och skyndar vidare med förhoppningen att ingen ska tilltala en så att man måste öppna munnen och beblanda sig med sådana hemska människor. Såklart gäller inte detta heller alla men många. Den som vill missuppfatta gör det.

"Om dessa män nu kommer från en kultur där våldtäkt är ok men de inte förstår att det inte fungerar så i Sverige, då kan de inte stanna här."
Så skrev jag i ett inlägg häromdagen gällande tre män varav den ene fick gå fri från den grova våldtäkt han hade begått på grund av att de inte kunde bestämma om han var över eller under femton år. Inlägget handlade om hur fel rättssystemet är, hur synd det är om kvinnan, att dessa män borde utvisas och att de förstör för andra människor som kommer till Sverige.
Om det hade stått såhär:
"Om dessa män nu kommer från ett levnadsmönster där våldtäkt är ok men de inte förstår att det inte fungerar så i Sverige, då kan de inte stanna här."
Hade någon missuppfattat det?
Gissningsvis inte, eller jo. Vissa hade självklart missuppfattat det med.
Kultur betyder levnadsmönster och tvärtom vilket gör att min uppfattning blir att människor som inte förstår detta bör läsa på i ordkunskapsböckerna som finns på exempelvis biblioteket.

Det måste vara jobbigt att alltid känna sig träffad eller att alltid leta fel.
Ja, dessa män har en kultur som för dem sätter dem över kvinnan men ordet kultur innebär inte en religion trots att vissa människor vill få det till att innebära det. Kultur innebär, åter igen, ett levnadsmönster som är socialt överförbart. Om jag minns artiklarna rätt var dessa män sådana som var med i Uppdrag Granskning. De kommer hit och lever "under jord". De söker inte asyl och lever på brott då de inte kan försörja sig på laglig väg. Det är yngre män med en bevisligt hemsk kvinnosyn. Kulturen i denna grupp måste vara att de står över kvinnans bästa om de begår ett grov gruppvåldtäkt på henne. Denna grupps sociala levnadsmönster är att de står över andras rätt att bestämma över sina kroppar.

Jag inser att de som vill missförstå gör det. De läser min text som om den handlar om en viss religion trots att så inte är fallet. De vill dock inte se.
En kvinna blev grovt gruppvåldtagen i en buss och misshandlad med tillhyggen trots att de inte skulle äta en ko för att det kan vara en reinkarnerad släkting. Det skedde i Indien men alla hinduer tar inte på sig en kofta och känner sig träffade varje gång det sker en gruppvåldtäkt.
Dessa mäns kultur är lika hemsk som männens i Stockholm men jag skulle inte påstå att alla hinduer eller Indier är våldtäktsmän lika lite som att alla yngre män som är utlandsfödda är det. Det vore absurt att dra alla över en kam vilket tyvärr många gör idag.
På alla håll och kanter. De människor som påstår sig älska mest älskar bara människor med "rätt" åsikter och missförstår alla andra. Tur att jag har en blogg så de har något att reta sig på varje dag!

Titta på filmen Jägarna. Vad visar den?
Jo, en kultur. Kulturen som enligt filmen finns i Norrland och i jaktlag där. Inskränkta småbyar som inte tycker om människor utomsocknes ifrån. Det innebär ju inte att varenda jaktolycka är norrlänningarnas eller filmskaparnas fel. Inte heller att alla norrlänningar är som männen i filmen. Inte heller att alla som jagar är inbitna surskallar som inte vill prata med andra människor.

Listerlandets kultur är att heja på Sillastrybarna.

Skriver jag att jag älskar spansk kultur skulle de flesta förstå att jag menar deras levnadsstil, deras mat, musik, familjegemenskap, kvällar på stränderna.. allt det mysiga med Spanien. Vissa skulle tolka det som att jag blivit katolik, gått med i ETA och därmed anser att tågsprängningar är bra. Jag hyllar mördare!

Suck.


Jag har svårt för att förstå varför vissa människor ständigt ska göra sitt bästa för att missförstå. Antingen förstår de inte bättre eller så tror de att de ska vinna några poäng av något slag. Intressant är att dessa människor ständigt misstolkar allt till att jag är rasist, främlingsfientlig, har något speciellt hat mot en viss religion eller tycker illa om människor med andra åsikter. När jag sedan hyllar Margot Wallström, anser socialdemokraterna ha rätt eller fördömer saker för att de är mot de mänskliga rättigheterna, då väljer dessa människor att hoppa över det. Aldrig ett positivt ord men nämn ordet "kultur" så ska det direkt kopplas ihop med att jag garanterat är rasist. Japp, dessa människor vet redan vad jag tycker och tänker för de kan "älska"/hata rätt.

Jag har en blogg för att visa mina åsikter, läs dem eller inte.
Tyck vad du vill för mina åsikter finns redan på print och jag står för vartenda ord jag skriver.

Kultur går inte att översätta till religion utan är ett socialt levnadsmönster som överförs mellan människor.
Koppla inte ihop det med några egensnickrade tankar om vad jag kan tänkas tycka för jag skriver vad jag tycker och är orden svåra att förstå finns NE och Wiki på nätet.