tisdag 19 januari 2016

When I get older..

Bli inte gammal i Sverige!
Den stora frågan är var de nästan en miljon 85-åringar som Sverige kommer att ha 2045 ska ta vägen och tankarna om att vi själv nu ska spara inför vårt boende har nu kommit upp.
Tänk vad bra!
Inte nog med att vi ska studera, sedan arbeta i hela våra liv och betala skatt för att det ska finnas en äldreomsorg. Nu ska den alltså betalas för en gång till?

Kostnaden för äldreomsorgen är idag ungefär 100 miljarder om året. Det låter väldigt mycket men är trots det en kostnad som inte borde vara ett problem då Sverige på ett år ger en "peng" till de som söker asyl på minst halva den summan. Minst!
Det är pengar som aldrig kommer åter och som utan problem har kunnat hostas upp.
Vad kostnaden sedan blir tillsammans med boende, anställda i alla instanser och mat för dessa människor kan jag inte ens gissa. Den kostnaden ligger dessutom över det.
Minns jag inte fel så gjorde Bert en vinst på cirka 50 miljoner i fjol, av statens och våra skattepengar, så sådär väldans svårt att hosta fram pengar kan det inte vara.
magainkista.se

Den stora frågan i det hela är alltså detta med prioriteringar.
Vad är det staten och kommunerna prioriterar?
Äldre?
Nej.
Det svaret var åtminstone väldigt enkelt.
Människor är uppenbarligen olika värda beroende på var de kommer ifrån. Våra äldre som bidragit till vårt samhälle ska tvingas sitta hemma när de istället borde vara på ett boende. Alla som har haft en äldre släkting vet att det inte är världens lättaste att få en plats på ett boende och när de väl kommer in är de så sjuka och skröpliga att de inte vet var de är.

Platserna för äldreomsorg har minskat men jag har en idé!
Om vi gör som så att Bert får samma peng som för de asylsökande så kan han garanterat drivande äldreboenden med. Våra gamla får inte bo på cirka tre kvadrat så han får öka på personytan något men annars hade han säkert skött det lika bra som någon annan..

Att skylla på pengar blir patetiskt när det uppenbarligen finns pengar till prioriterade områden.
Varför inte bara säga det?

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/vart-ska-alla-gamla-ta-vagen
http://emiliepilthammar.blogspot.se/2015/10/taltlagrena-ar-sveriges-framtid.html