tisdag 26 januari 2016

En tickande bomb.

En kvinna miste livet i en knivattack på ett hem där ungdomar som kommit till Sverige bodde. Gärningsmannen bodde på hemmet och är femton år gammal enligt media.
Detta är tragiskt för kvinnan och hennes anhöriga.
Min rädsla är att detta kommer hända igen, och igen, och igen..

Vi "hjälper" människor genom att låta dem komma till Sverige. Vi slår oss för bröstet och berättar för övriga Europa att det är vi som gör rätt när de tillsammans står och skakar på huvudet. Vi har varit så godhjärtade att människor kan få vänta i upp till två år för att få veta om de får stanna här eller inte. Är det verkligen någon som är förvånad om detta leder till utbrott?
Jag är det inte.
svt.se

Det räcker att spendera några dagar hemma med dem man älskar och håller av mest i världen, för att bli helt knäpp. Att gå mellan fyra väggar och klättra på varandra för att man är sjuka, rastlösa eller totalt uttråkade kan gå vem som helst på nerverna. En sak är då att vara med sin familj då du kan prata med dem och i grunden älskar dem.
En helt annan sak blir det när detta sker tillsammans med människor du inte känner, kanske inte talar samma språk som eller som känner någon tillhörighet till. Ok, ni kanske alla har flytt. Det innebär inte att ni delar samma minnen.
Ni kanske är lika gamla och kommer från samma land.
Jag kan ju inte påstå att jag älskar eller ens vill umgås med Sveriges samlade blåögda 32-åriga kvinnokår. Jag har alltid trivts bättre med människor som inte delar alla mina intressen eller mitt tänk.
Varför tror då "Sverige" att det är så det skulle fungera med människor som kommer hit?

Många bär på trauman, mår dåligt av väntan och rastlösheten. Utöver det möter de ett helt annat levnadsmönster (en annan kultur, exakt samma sak för de som inte förstår det) från det de är vana vid. Sverige gör inte skillnad på könen och att då komma som en yngre man, från ett land där den äldste mannen i familjen var den som bestämde och skulle stå för försörjningen, till ett land där en kvinna som bara är några år äldre än dem helt plötsligt ska bestämma och tillrättavisa dem.
Det fungerar inte. Det borde inte vara så svårt att se det.
Det blir en fullkomlig krock.

Det är tragiskt detta som hänt och jag hoppas de styrande ser hur deras beslut påverkar ute i samhället. Denna kvinna dog helt i onödan.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/knivhuggen-pa-hvb-hem