fredag 1 januari 2016

Mobikett?

Är det ok att mobilen tas upp under middagen? Bara en snabbtitt?

Jag blir bedrövad över att det ens ska behövas en bok för detta men är fullt medveten om att många människor inte har koll på detta. Mobilen är bra, självklart. Den är kanon om man är ut och kör och får stopp på bilen, om man måste ringa hem för att se om man ska handla något ytterligare eller för att du har något annat halvakut ärende. Mobilen är med bra som kamera.

Utöver dessa tillfällen så ska den vara av eller åtminstone på ljudlöst läge.
När jag är på jobbet har jag alltid mobilen med mig ifall någon förälder skulle höra av sig men den används inte. När jag kommer hem läggs den på "sin" plats med ljudet avstängt. Skulle jag se eller höra att någon ringer tar jag det om jag kan annars får jag ringa upp senare.
Barnen är värda så mycket mer än att jag ska gå med mobilen i deras närhet och nyligen släpptes en studie som sa att barn som var nära föräldrar som ständigt använde sin mobil fick samma effekt som ett barn som levde med en deprimerad förälder. Det ska inte hända här i alla fall.

En bok är nu skriven åt människor som inte förstår när det inte passar sig.
Tyvärr är de som behöver den alldeles för många.
Det går inte att räkna alla tillfällen jag funderat på att bara gå för att någon sitter med mobilen istället. Sitter man och äter tar man på sin höjd upp mobilen för att fotografera med. Du behöver inte kolla mailen, Facebook, Twitter, svara på någon meningslös undersökning eller läsa nyhetsuppdateringarna. Världen försvinner inte för att du väljer vilka tider du ska vara en del av den. Utöver det finns det inget som är så viktigt som barnen.
quizme.se

Jag vet att det är jag som är udda. Jag vill inte att barnen ska finnas på nätet i form av bilder då jag anser det vara deras egen rätt att ta det beslutet när de är stora. Jag behöver inte heller leva genom dem vilket även betyder att de aldrig kommer vara en del i de åsikter jag har. När de är vuxna är de fria att tycka, bli och göra vad de vill inom lagens ramar.
Många gånger känns det nämligen som så att när man är någonstans är det viktigare att ta bilder för att visa resten av världen hur bra allt är istället för att verkligen umgås.

Jo, jag har mycket åsikter och står för dem. De skrivs här, fritt fram att läsa eller hoppa över. Jag har aldrig förstått varför någon läser det jag skriver för i min värld är jag en liten meningslös människa som om hundra år kommer vara lika bortglömd som dem för hundra år sedan. Jag skriver för att jag är politiskt aktiv och att det är ett sätt att visa att mitt intresse inte bara finns valåret. Målet har varit att den som vill veta vad jag tycker, oavsett fråga, ska kunna finna det svaret här.

Det är lätt att säga att man inte har några värderingar om andra människor och jag anser mig många gånger inte ha några fast att jag vet att fallet är tvärtom. Värderingarna är kanske inte vad de borde vara för mig och med min partifärg- Jag tycker direkt illa om alla kostymklädda människor som tror att de är bättre än andra människor. Ja, i kostym, för ofta är det där dessa människor gömmer sig. Jag har direkta problem med människor som måste skryta om sig själv för att duga i andras ögon, människor som måste rätta alla andra eller nedvärdera och kalla andra människor för nedsättande ord så fort åsikterna skiljer sig åt. Var du kommunist. Jag har inga problem med det men jag måste få undra varför på samma sätt som att man kan fråga mig. Jag skulle dock inte sätta epitet på andra människor. Jag hänvisar ofta till mig själv som estet och röd. Min musiksmak är röd och jag går helst barfota med någon form av harmensbyxor. Proggen är något av det mest fantastiska som funnits i musikväg.

Jag nämner ofta PK-eliten och dessa är för mig (Politiskt korrekta) människor samlade i höga ställningar som hoppar och sitter på kommando. De ifrågasätter aldrig ordern de får till sig men klankar ner på andra som mindre vetande.
De är alltså inte människor i ett visst parti, en viss ålder, etnicitet eller bakgrund utan människor som sätter sig över andra som bättre vetande. Min alldeles egna uppfattning är att de är samlade i vår kära huvudstad vilket kan ha att göra med var kansliet ligger.
Dessa människor använder gärna sin mobil när diskussionen blir jobbig. De får ett väldigt viktigt samtal, måste kolla mailet som kom eller svara på en undersökning trots att människor försöker konversera med personen. Det är direkt oförskämt och en ny form av härskarteknik.

Mobilanvändandet har således ingenting, det heller, med utbildning att göra. Inte heller ålder. Det värsta är nästan att det är så många, enligt mig, som gör så fel att det på något sätt har blivit det "rätta". Barnen är bara små en gång. Ta vara på den tiden istället.
Hela världen behöver inte se er mysiga familjepromenad utan ägna tiden åt att vara tillsammans istället. Utan mobilen.
Barn gör inte som de blir tillsagda, de gör som du gör.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/vett-och-etikett-for-mobilen