måndag 4 januari 2016

Så var vi där igen..

Sverige kan bryta mot asylrätten om vi tvingar människor att visa upp ID-handlingar. Innan hade 80 procent inga handlingar alls men sedan det blev ett krav sjönk denna siffra till 60 procent. 20 procent hittade alltså helt plötsligt sina handlingar.

UNHCR, FN och många andra instanser utöver EU kritiserar nu Sverige. Sverige betalar en avgift till EU på cirka 40 miljarder varje år och om jag minns rätt skulle vi få tillbaka någon miljard för att vi tar emot så många asylsökanden. Frågan har diskuterats och andra länder ska ta sitt ansvar sägs det. De lyser dock med sin frånvaro när det gäller att ta tag i det.
svt.se

Sverige kan inte vara hela världens dåliga samvete och Finland inför nu visumtvång. Jag hoppas vi går deras väg. Vi har hjälp flest människor av de 28 länder som finns i EU och det är dags för de andra 27 att ta sitt ansvar. Asylrätten försvinner inte för att vi sätter krav utan den tvingar andra att visa sina goda hjärtan.

UNHCR är rädda för att det kommer bli en dominoeffekt genom Europa på grund av Sveriges beslut. Det är verkligen mycket märkligt. Den som kommer till Europa ska söka asyl i sitt första EU-land men de allra flesta tar sig till Sverige. Dublinkonventionen visar tydligt hur lite den fungerar och det är verkligen dags för att det ska fungera nu. Vi ska självklart hjälpa människor men det finns vissa saker som inte fungerar. Sjunker din båt och du tar dig upp i livbåten vill du rädda så många människor du kan men när båten är så överfull att vattnet tar sig än sänker den alla istället för att rädda några. Sverige har för ett bra tag sedan börjat ta in vatten och om inte övriga Europa kan se det får det vara deras problem, inte vårt.

Det är synd om dem som inte kan komma hit, jovisst. Men det är inte krig i övriga Europa heller. De må inte ha samma generösa pengatilldelning som vi har men det finns ingen risk för deras liv. Många är de som inte vill se. Människorna vill ju hit för att de anser Sverige vara ett så fantastiskt land!
Det har absolut inte med pengar att göra.
Sen inför vi skilda badtider för män och kvinnor. Jo, oj, vilket bra land de kom till!
Vi börjar med att göra likadant som de gör i sina hemländer och det är för mig helt fel. Har de flytt tänket i öst för väst måste det vara vår öppenhet de vill åt, inget annat.

Asylrätten hotas inte på något sätt av att vi sätter krav så kör på.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/fn-oroas-av-id-krav-for-flyktingar