söndag 17 januari 2016

As time goes by..

Två år och fyra nya examina. Eget skryt luktar illa men jag är så otroligt nöjd över att äntligen vara klar! Jag är udda, som vanligt, men tanken på att gå hem och vara föräldraledig blev för mycket och kommunen var då så snäll att den godkände att jag skulle få läsa in ämnen jag inte hade.

Jag valde att bli världens bästa yrke: jag valde att bli lärare. Jag ville bli historielärare på gymnasienivå då just historia alltid har varit mitt stora intresse men då jag aldrig kan göra någonting riktigt rätt skrev jag en siffra fel på ansökningen till högskolan och kom då in på linjen för att bli lärare i matte och naturvetenskap på låg- och mellanstadiet. Min uppfattning har alltid varit att det finns någon mening med allt så jag fortsatte på den linjen och läste in den ett år snabbare än det skulle gå, trots att jag jobbade på helgerna och kvällarna.
Jag var ju tvungen att ta ikapp det år jag sinkade genom skolk på gymnasiet. Inte alla som kan skryta med att ha tagit studenten två gånger..
Jag som hade fått läsa om mattekurserna på gymnasiet två gånger skulle bli mattelärare. Naturvetenskapen var inga problem då jag sedan barndomen varit väldigt engagerad i skog och mark genom exempelvis fältbiologerna men matte.. nja.

Efter att ha tagit ut min lärarexamen i ma/na fortsatte jag att läsa och förutom något års uppehåll har jag fortsatt. Jag har mycket kurser i retorik och konflikthantering men mycket förblev ofärdigt. Den riktiga lusten infann sig aldrig så många kurser gjordes men tentades aldrig av. Jag läste ju för att det var roligt, inte för att skaffa poäng.

Att som vuxen välja att läsa har verkligen förändrat min syn. Det är nu riktigt roligt att plugga! De sista två åren har jag läst på heltid och det har till slut tagit ut sin rätt. Att plugga heltid, jobba deltid och ha krävande fritidsintressen förutom ett överdimensionerat hus och en stor familj tar ut sin rätt och det ska nu bli skönt att kunna bocka av denna tidens studier. Att vara föräldraledig och sitta på fik var aldrig min grej och planerna är att börja läsa snart igen. Inget är så berikande som alla människor man möter, alla böcker jag läser och alla infallsvinklar jag fått som jag aldrig tidigare funderat över.
ekonomifakta.se

Saker som tidigare har varit självklara, jag har ju lärt dem i skolan!
De är inte längre självklara. Det är förmodligen mitt historieintresse som gjort att jag minns det mesta jag har lärt mig och jag minns när vi fick lära oss om Lindisfarne och vikingarna som kom. De stora fråga som nu dykt upp är att OM nu vikingatiden ska börja med händelsen i Lindisfarne, varför sprang då munkarna? Hur visste de att de skulle vara rädda för de män som oftast var handelsresande?
Och varför känner vi till händelsen? Jo, för munkarna skrev ner den och på vilket sätt har de velat vinkla den? Vann de på att ha blivit lurade av handelsresanden eller att ha blivit attackerade av vikingar?
Frågeställningarna är många men all kunskap är bra kunskap.

Om ett par veckor kommer kursintyget för Samhällskunskap och Hem och Konsumentkunskap. Idrott och musik bockade jag av för ett år sedan och när tiden samt orken väl infinner sig, tänker jag börja läsa igen men då blir det på deltid så att det sociala livet inte ska ta så mycket stryk.
Jag ber om ursäkt alla människor som känt sig förfördelade men tiden har knappt räckt till den egna familjen och för att på ett enkelt sätt respektera dem läggs mobiltelefonen i deras närvaro.

Nam et ipsa scienta potestast est - Kunskap är makt.