söndag 13 januari 2013

Äkta eller oäkta vapen?

Sista veckan har det begåtts två grova rån i Sverige. I det ena dog en person efter att ha blivit skjuten i huvudet av polisen. Fruktansvärt tragiskt för de anhöriga men vissa val i livet får man aldrig möjligheten att göra om. Man måste som en vuxen människa utvärdera konsekvenserna av ett handlande innan man gör dem. Alla kan begå misstag men vissa görs bara en gång.

Polisen som sköt rånaren kommer inte ställas inför rätta. Åtalet är nerlagt och det tycker jag är riktigt bra. Vilken ångest han har behövt leva med, och kommer få fortsätta leva med, för vad han gjorde i sitt jobb. Han gjorde dock inte fel som sköt.

I höstas lämnade miljöpartisten Mats Pertoft in en motin om att låtsasvapen skulle märkas. Det är alltid bra med motioner men om han vid något tillfälle bör tänka om med denna är det nu.
Skulle polisen frågat rånarna först om de var attrapper?
Eller om de då hade varit märkta, frågat om märkningen var äkta?

http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.1938693-pertoft-mp-vill-marka-latsasvapen

Vissa saker är bara sunt förnuft. Hur skulle någon som blir hotad med ett vapen kunna kolla om det är äkta eller inte? De kunde gjort lagar om att falska vapen skulle vara chockrosa så hade det tagit någon vecka så hade det även tillverkats äkta rosa. Finns det något den kriminella sidan är riktigt bra på så är det att knäcka de koder som hjälper dem.