måndag 21 januari 2013

Journalistisk stämpel

Förra helgen, söndagen, pratade de på P3 om att det kanske i framtiden borde införas en journalistisk stämpel. Jag gillade iden så fort jag hörde den. De som arbetade i programmet menade att en journalistik stämpel för att visa att innehållet var riktigt kunde vara bra.
Den skulle vara likt en svanenmärkning, nyckelhål och så vidare på produkter.
Varfrör inte?
Jag har tidigare skrivit om att yrkesetiska nämnden för journalisters uppgift är att hålla koll på att journalister ska hålla sig inom de etiska ramarna för vad som är ok men att det ytterst sällan händer någonting. En journalist kan nästan påstå vad som helst och det enda som händer är att det dagen efter finns en notis i tidningen om att de skrivit fel.

http://emiliepilthammar.blogspot.se/2012/11/yrkesetiska-namnden-for-journalister_20.html

Jag tycker att det över lag, för alla sorters arbeten men speciellt för de som har arbeten som kan ödelägga en annans människas liv totalt, bör vara betydligt tuffare.
Titta på städerskan som snodde tåget och körde rakt in i ett hus.
Media sänkte henne verkligen och lanserade en hel del olika teorier till varför hon gjort det hon gjorde. Hoppsan. Det visade sig att det inte var hon.
Det enda positiva i detta är faktiskt att de verkligen har gått ut i media och berättat att hon var oskyldig och att det var de som anklagat henne helt ionödan. Hur ofta händer detta?

Skulle jag missköta mitt jobb som lärare, skapa osämja och ställa till med för mycket problem kommer jag att förflyttas och sedan få byta jobb. Vem går tillbaka till en frisör som klipper fel?
Vad händer om en läkare gör fel och riskerar någons liv?
Psykisk hälsa handlar också om liv.

När helt uppenbart inte sunt förnuft gäller alltid bör det finnas regler och märkningar som gör att man vet att det stämmer. Hade journalisternas artiklar kunnat stämplats med hur trovärdiga de är skulle det lyft hela kåren och till slut hade det tagit bort det förakt många känner för journalister och media.
Detta hade även gynnat de som arbetar med detta och verkligen följer de etiska regler som finns.

https://www.sjf.se/yrkesfragor/yrkesetik