lördag 12 januari 2013

Strävan efter Karma

Jag är inte troende och har aldrig varit. Jag plockar det jag tycker om och de livsåskådningar jag tycker känns bra så jag hade haft problem att välja någon tro även om hinduismen alltid varit det som lockat mest. Jag har en väldigt stark tro att det finns en mening med allt och att man ska leva sitt liv för andra. Jag borde egentligen varit en djupt rotad kommunist med det tänket.
Jag ser dock till allas eget ansvar, den egna personens del i att göra sin omgivning till något bra och att alla ska leva sitt liv för att på bästa sätt skapa förutsättningar för denne själv att må bra.
Allt och alla har lika stor rätt till ett liv och jag släpper ut så många djur jag kan av de som tar sig in i huset. Jag skulle aldrig döda något i onödan. Rätten var ett liv går i frågan om abort är jag dock väldigt klar med i mitt sinne att trots jag tycker livet är viktigt så är rätten till ett bra liv viktigare.
Jag tycker barn ska födas önskade och jag tycker abortlagarna i Sverige är bra. Med de lagar vi har och med alla de barn som far illa behöver vi inte fler oönskade barn i vårt land.

Jag är helt övertygad om att reinkarnation fungerar och skulle jag bli något annat än människa i nästa liv vill jag bli en fågel. Jag tror även att själar som "klickar" följs åt genom de olika reinkarnationerna. Flummigt men skönt att tro på. Jag är verkligen ingen perfekt människa och kan förvåna mig själv ibland över att jag ändrar åsikter jag har haft väldigt länge. För mig är det dock bara en del i processen med att bli äldre. "Gammal och vis" får en bättre innebörd för varje år som går. Jag kan läsa mig till mycket och tycka en hel del men livserfarenhet är svårt att konkurrera med.

"Det i indisk religion positiva respektive negativa gärningsstoff vi hittills samlat på oss kallas karma-phala. Detta ansamlade bagage är i dödsögonblicket det som indisk religion under ett helt liv ackumulerade karman, karma-phala, bestämmer i sin tur var och som vad vi återföds i nästa reinkarnation. Goda gärningar genererar god karma och onda gärningar ond".
http://sv.wikipedia.org/wiki/Karma
 
Timbuktu har trots våra olika sätt att tänka på väldigt mycket länge varit en av mina favoriter. Jag gillar inte alla hans låtar men många och skivomslaget till vänster är från den skiva som enligt mig är den bästa.
 

Citaten nedan är från två av de låtar jag tycker han har lyckats bäst med. Överst Karmakontot och underst Alla vill till himmelen. Två låtar med väldigt bra, tänkvärda texter som för mig handlar väldigt mycket om hur man ska leva sitt liv och vad som är rätt.
 
Du lever bara en gång och ska då leva det så att du kan få dö i vetskapen att du har gjort allt du kan för någon annan.
 
Ja, vi kan bara hitta på..
Ingen kan ljuga som vi, eller vad tror ni
Jag tycker det liknar nån sorts
Sjuk typ av tragikomik o vi ramlar dit
Det sitter på karmakontot

http://www.youtube.com/watch?v=yoxAAcCPmIk
 
Alla vill till himmelen men få vill ju dö
Man vill kamma in vinningen, men sår inga frön
Man vill ha sin bit av kakan, man vill äta den me
Folk vill ta tillbaka, men vägrar att ge

http://www.youtube.com/watch?v=8ASn8Mw1XRY
http://www.youtube.com/watch?v=UFVMCgfxxIM (Live från Peace and love)
Timbuktu