fredag 11 januari 2013

Ökad arbetslöshet i Sverige?

Arbetslöshet? I Sverige? Svårt att tro när det är totalt omöjligt att få tag i vikarier till skolan. Tidningarna skriker ut i artiklar om den ökade arbetslösheten men det faktum jag ser är att det inte finns några som vill hoppa in och jobba. Med risk för att jag glömmer någon skola i kommunen så har vi nio grundskolor plus gymnasiet i Sölvesborg. Jag kan inte svära på att det är likadant på alla andra skolor, jag tror det, men där jag jobbar är det så.
Det är halvt omöjligt och nästintill ett heltidsjobb för den stackare som ska försöka ringa in personal till skolan. Mellan tumme och pekfinger gissar jag att vi är cirka 25 pedagoger där jag jobbar. Det är i princip alltid någon sjuk eller hemma för vård av barn.
Problemet är alltid detsamma. Det är stört omöjligt att få tag i vikarier.
Det bästa sättet att ta sig in på en arbetsplats är att vikariera och ställa upp även om det kan vara obekväma tider och jobbigt.

Jag vet att det är hög arbetslöshet inom vissa yrken och säger ingenting om det. Lågkonjunkturen syns överallt i Europa och det hade varit märkligt om det inte hade synts i Sverige. (Vem vi ska skylla detta på tänker jag inte ens gå in på men jag tycker alla borde gå över och se vilket block som har styrt i respektive land som kraschat.) Jag vet dock att det inom fler yrken än läraryrket är kris på vikarier.

Så till alla er som känner att det inte finns något att göra. Det behövs alltid vikarier inom de olika pedagogiska områdena i skolan. Gå inom varje skola eller ring och sätt upp er på vikarielistan.