söndag 6 januari 2013

Rånet i Södertälje

I fredags rånades en guldbutik i Södertälje. Självklart inte roligt för någon inblandad.
För mig är huvuddragen och det viktigaste i historien att några personer kommer utklädda och tungt beväpnade till en butik. Polisen öppnade eld och sköt mot dem när de skulle fly.
Där är kontentan i historien för mig.

Jag vet att det är dumt att kritisera media som förtroendevald för det är de som på ett sätt ska hjälpa politiken fram. Jag är en väldig känslomänniska i väldigt mycket men vissa saker förstår jag inte alls. Hur kan man göra en artikel om den skjutne rånaren?
Det är synd om honom och polisen var dum som sköt honom då han faktiskt är en väldigt snäll person. Denna snälla person borde enligt en släkting till honom fått fly i bilen för att sedan bli jagad med helikopter istället.

Såhär tänker jag. Vad kostar denna personen samhället?
Det är vi skattebetalare som ska betala allt han och hans vänner har ställt till med.
Skickat en helikopter efter istället?
Då hade ännu fler än vad som redan nu utsatts för hot blivit utsatta.
En biljakt kan helt omöjligt bli en bra "lösning".

Varför intervjuas då inte polisen som sköt istället?
Han måste må fruktansvärt även om det är hans jobb. Han utsatte sig själv för livsfara som befann sig på platsen. Hans kollegor med. Varför inte berätta om polisens utsatta situation istället?
Att arbeta som polis innebär med all sannolikhet olika saker beroende på var i Sverige man arbetar men som polis hade jag verkligen inte velat arbeta i vissa områden i Sverige. Våra tre största städer står överst på listan över städer jag inte velat jobba i.

Faktum är hur man än ser på detta, att rånarna tvingades inte till platsen. De tvingades inte att bära tunga vapen. Det går att göra som de flesta andra i Sverige och leva hederligt särskilt som deras åldrar ligger runt tjugo. De borde överhuvudtaget inte ha slutat skolan då.
I mina ögon är det deras eget ansvar och därefter föräldrarnas som totalt har misslyckats med uppfostran. Jag kan inte se varför det så ofta ska vara synd om förövarna när det är grövre brott. Olyckor kan drabba alla och det säger jag ingenting om men detta kan verkligen inte räknas som en olycka. De har gjort detta fullt medvetna om konsekvenserna.
Det pinsamma i det hela är att de förmodligen, om de ens blir dömda, knappt får några straff och den stackare som redan ligger på sjukhus slipper säkert en del av straffet på grund av att han blev skjuten.

Mina tankar går till poliskåren, polisen som sköt och dennes anhöriga.
Tack å Sveriges vägnar för att ni vågar arbeta med det ni gör och jag litar fullt ut på att ni tar rätt beslut vid rätt tillfälle.

http://www.expressen.se/nyheter/familjen-vakar-over-skjutna-26-aringen-1/
http://www.expressen.se/nyheter/annu-en-kvinna-anhallen-for-ranet/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5399804