torsdag 31 januari 2013

Tvång att gå på gymnasiet om S får bestämma!?

Löfven uttalade sig igår om att gymnasiet borde ingå i den allmänna skolplikten.
Detta skulle betyda att alla ungdomar ska bli tvingade att gå i skolan fram tills att de fyllt arton år. Anledningen de har lagt fram detta inför sin kongress senare i vår är den stora arbetslöshet som finns bland unga outbildade. De tror alltså att om vi tvingar alla att stanna lite längre i skolan så kommer de få jobb i framtiden.

Jag var en av dem som var oerhört skoltrött när jag börjat gymnasiet. All motivation jag haft för att läsa var som bortblåst och jag prioriterade vännerna, fester och att jobba. Motivation för att jobba fanns. Det genererade en inkomst till skillnad från skolan och det var inte förrän sista terminen jag började inse att jag lyckats köra mina gymnasieår totalt i botten. Jag fick stanna kvar och läsa ett fjärde år på gymnasiet där jag läste in det jag förlorat och andra ämnen jag tyckte var bra att ha.
Att hoppa av skolan var för mig aldrig ett alternativ då jag såg det som en social knutpunkt.

Hur tror socialdemokraterna att tvång på mer skola ska hjälpa dem som är trötta på skolan sedan tidigare? Jag tror inte att mer utbildning ger motivation för att skaffa ett jobb. Det måste finnas egen motivation och vilja för att klara vad man än tar för sig. De vänner jag har som aldrig gick eller hoppade av gymnasiet har alla jobb idag. Det kanske inte är något glammigt jobb för någon av dem men de har valt det själv och tjänar pengar. Ska jag räkna rent ekonomiskt är det inte fel att börja jobba direkt om man bara får ett jobb. Jag tog aldrig några studielån utan jobbade så mycket jag kunde för att slippa låna pengar. Det lever jag gott på idag. De som tog studielån och läste har ofta skulder på en hel del pengar som kommer följa dem i många år. När jag räknat på det tidigare börjar det gå plus minus noll strax efter fyrtio beroende på när och var man börjar jobba. Hittar man ett jobb som ger bra med pengar ut i månaden nästan direkt när man börjar jobba är det nästan meningslöst att läsa. Det får vara upp till var och en för ofta innebär det att kroppen tar stryk av det andra jobbet.
Studentkårerna själv tycker inte att detta är bra och de ska representera ungdomar som läser.
Vilka tycker då detta är bra förutom s?

Det viktigaste för mig är att de som väljer att gå gymnasiet ska gå där och gå ut med ett slutbetyg. Vi måste tillåta ungdomarna att bli vuxna och ta ansvar för sig själv.
Jag tycker det är bra som det är idag med en nioårig grundskola.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5426992
http://www.expressen.se/nyheter/s-gor-gymnasiet-obligatoriskt/