torsdag 10 januari 2013

Haddile och barnets bästa

Haddile och fostermamma Malén Liewehr.
Foto: Bosse Nilsson/Scanpix för svd.se
Haddiles föräldrar ska nu komma till Sverige och Broby för att träffa sitt barn.

Klart att de ska få träffa sitt barn. Det säger jag ingenting om. Pratet om att de ska ta med henne hem ställer jag mig dock väldigt tveksam till.

Detta "fall" ska bli väldigt intressant att följa i just syftet vad som är bäst för barnet. För mig är det självklart att det bästa för barnet är att stanna i den familj i Sverige där hon nu rotat sig. Flickan och hennes biologiska föräldrar pratar inte ens samma språk vilket skulle göra att en tolk följde med. Mamman var nu sjuk så resan skulle skjutas upp. Bara det ger mig åsikter. En socialsekreterare ska med vara med för att se hur kontakten går. Detta ger mig tankar.
Jag tycker och tänker såhär:

Lämnar man sitt nyfödda barn, dessutom till en person som totalt missköter barnet, och inte kommer tillbaka har man förverkat sin rätt att vara förälder. Om jag så hade brutit båda benen och haft fyrtio graders feber hade jag åkt ändå om det gällde mitt barn. Vad händer om familjehemmet inte tycker att socialsekreterarens anteckningar och tankar om träffen är ok? Kan de överklaga? Jag tycker de borde få ha en egen socialsekreterare som skulle göra egna anteckningar.

Här finns en vettig, stabil familj som Haddile känner som sin egen. De vill adoptera henne men det går svensk lag emot. Ge dem då vårdnaden. Vill de biologiska föräldrarna träffa henne så får de hälsa på men flytta inte flickan.

För mig kan det inte under några omständigheter vara barnets bästa att flytta henne med två vuxna människor, som visserligen har samma DNA som henne,  med några som talar ett annat språk, bor i ett annat land och har en helt annan kultur. Det är inte ens samma mat, klimat eller dagis där nere. Hade de bara tagit henne och stuckit, vilket de har sin fria rätt att göra, kommer de förstöra henne för all framtid.

För mig är inte det bästa de föräldrar som man delar DNA med utan de som alltid ställt upp och funnits där. De som tröstat och brytt sig. Måtte flickan få stanna kvar i familjehemmet.
Det är de som är hennes föräldrar och hennes familj.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/haddiles-foraldrar-skjuter-pa-resa_7804202.svd