lördag 26 januari 2013

Köttskatt?


blogg.vk.se
Jordbruksverket har haft uppe en ide om att börja beskatta mat som har höga klimatutsläpp. Finansminister Borg har redan hunnit avfärda iden vilket jag tycker är tur.
Jag kan dock säga att jag inte är en av dem som trycker i mig 85 kilo kött om året. Jag tror inte ens att jag äter 8,5 kilo kött om året. Tror till och med två kilo kött om året är en överdrift och det är inget jag varken skäms eller skryter om. Det bara är så.

Min familj har alltid rest mycket och det finns två händelser som bidrog till att jag tvärt slutade äta kött. Den första var ett julbord för många år sedan där jag fick en broskbit i en av köttbullarna. Det var slutet för köttbullarna för min del. Den andre var under en av alla resor vi gjorde i Europa där vi stannade till utanför Paris för att titta på den okände soldatens grav och stället som är på bilden. Väldigt svårt att beskriva hur overkligt det var att stå och titta på alla de vita kors som försvann bort i fjärran, de tog inte slut. I kyrkan i bakgrunden fanns det massvis med ben från många av de döda. Fruktansvärt. Vi stannade i vilket fall en bit därifrån och skulle äta korv och det var spiken i kistlocket för min karriär som köttätare. Jag såg ögon på korven. Varför vet jag inte men förmodligen hade det med besöket alldeles innan att göra. Att det stod stora skyltar som varnade för minorna som fortfarande inte var röjda i skogen hjälpte inte. Ögonen kom varenda gång jag skulle äta något med kött och försökte jag äta så klöktes jag. Som tur var slapp jag äta och det har ju blivit hyfsat folk av mig med. Jag äter fortfarande knappt något kött.

Landstinget Blekinge har nu bestämt att de ska införa ett vegetariskt alternativ till den vanliga maten istället för att införa en köttfri dag. Det tycker jag är bra. Valfriheten. Jag har aldrig krävt egen mat utan har alltid valt bort det jag inte kunnat äta. Jag överlever ändå och jag anser att då jag själv har valt att inte äta kött är det mitt problem och inte alla andras. Ett alternativ ser jag som bra.
Att införa en skatt ser jag som riktigt dumt.