onsdag 9 januari 2013

Makarna Myrdal

Glorifieringen av makarna Myrdal har alltid varit ett stort frågetecken för mig. De gjorde med all sannolikhet bra saker och allt ska ställas till den tid de levde i och hur förhållandena var då. Faktum kvarstår ändå att det var de som införde det "moderna" sättet att husera barn på.
Det var de som startade den tidens dagis, banrikehusen.
Jag ser det som att de startade upp det som än idag finns och drivs i hög takt.
För mig är det bortom allt sunt förnuft att skaffa barn för att samhället ska fostra dem.
Det var därför banrikehusen infördes i Sverige. Vi hade för lågt födslotal på grund av den ekonomiska krisen som var bland annat på grund av två stora världskrig.
För mig är det ansvar av de människor som levde då att man inte skaffade fler barn än vad ekonomin tillät. Det är så jag tänker idag. Jag hade inte skaffat barn om jag inte hade haft råd.
Barn ska komma till världen för att de är efterlängtade och att det går att ta hand om dem.
Jag tycker inte att samhällets huvudsakliga uppgift ska vara att fostra barn, det är föräldrarnas.

Ok, jag är bakåtsträvande och konservativ men som jag skrev igår är jag övertygad om att det bästa för ett barn är inte att fostras kollektivt, även om den stora massan verkar tycka det idag, utan av föräldrarna i hemmet. Jag tycker det hade varit bättre om möjligheterna för att en förälder skulle vara hemma hade utökats. Vårdbidraget, som Myrdals nutida förespråkare är starkt kritiska till, är för mig ett steg i rätt riktning och jag tycker detta borde finnas som alternativ i alla kommuner.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kris_i_befolkningsfr%C3%A5gan
http://sv.wikipedia.org/wiki/Alva_Myrdal

Utöver detta var makarna Myrdal stora förespråkare av tvångssterilisering på människor.
I mina ögon är det ett sorts elittänk för landets bästa som gör att men ville att svenskar skulle skaffa fler barn men bara om det var "rätt" barn från "rätt" föräldrar.

Med jämna mellanrum hör jag fortfarande om allt detta par gjorde för Sverige.
Allt de förstörde då?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tv%C3%A5ngssterilisering