torsdag 17 januari 2013

Barnfattigdomen vs Uppdrag Granskning

Jag har varit väldigt engagerad i många saker länge och lider av riktigt bra minne på vissa saker, tyvärr inte allt. När jag gick på gymnasiet kom det fram att Rädda Barnens under en granskning hade en tjänstebil i form av en porsche. En av sju skänkta kronor kom fram till de som skulle ha pengarna. Resten var administration och omkostnader för Rädda Barnen. När jag fick veta det bestämde jag mig för att aldrg någonsin skänkta en endaste krona till något jag inte kan kontrollera verkligen ger hjälp.

På grund av detta kan jag inte påstå att jag blir förvånad över vad Uppdrag Gransknings Janne Josefsson nu visar. Barnfattigdomen i Sverige med de siffror som får så stort utrymme i svensk media finns inte. Jag är mycket förvånad att han vågar ta upp detta. "Det är som att svära i kyrkan" sa Josefsson hos Lotta Brome i eftermiddags. Att kritisera de som räknas till vänster eller de organisationer som ska vara för den lilla människan har känts tabubelagt länge.
Det finns inga fattiga barn i Sverige. Det finns bara fattiga vuxna och detta har jag skrivit om tidigare. Jag har tidigare kritiserat att debatten blir snedvriden och att föräldrar kanske många gånger prioriterar fel saker. Tvärt om vad författaren Susanna Alakoski tycker är det för mig inte ok att skattebetalarna ska betala för ett barns skolresa då föräldern prioriterar att röka. I mina ögon bör man inte vara förälder om man gör ett sådant val. Att spara 200 kronor på sex månader är ingen omöjlighet för någon utan det är en prioriteringsfråga för mig. Barnens välbefinnande ska gå först och gör man val i livet som sätter barnet i kläm borde det vara ett tillfälle för socialtjänsten att gå in och titta. Var ska gränsen gå för vad som är ok?
Rökningen är ett missbruk så var går gränsen? Vid cigaretter, knark, alkohol, spel?

Går man in på twitter och hashtaggar (#granskning) Uppdrag Granskning får man se ett vänstersverige i totalt upplösningstillstånd. Det de tror på mest kritiseras mest och de är väldigt arga. Okvädesorden mot Josefsson kan staplas ovanpå varandra. Han som har ansetts vara deras vän har nu gått emot dem och han kallas nu för Moderat och de rikes vän av bland annat Lars Ohly.
Har de missat att han fakiskt gjort samma jobb som de vanligtvis hyllar?
Är inte sanningen ok när det rör organisationer som Rädda Barnen, Bris och Majblomman?
Chefernas frågetecken i ansiktena talar för sig själv.

Jag har aldrig varit någon påhejare av Josefsson men vad han nu än gör så hoppas jag han går med ryggen rak och inte ger sig. Jag tror att hans program visade sanningen för jag har länge tvivlat på de siffror som visats upp. Man kan inte sila mygg och svälja elefanter.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16082843.ab
http://www.svtplay.se/uppdrag-granskning