onsdag 22 maj 2013

Husby i fokus.

Husby brinner och Löfven säger på nyheterna att det är på grund av att så många ungdomar är arbetslösa. Ungdomar har slagit sönder allmän och privat egendom samt eldat upp saker.

När jag växte upp hade vi prenumationer av olika serietidningar med jämna mellanrum. Kalle Anka hade vi alltid och med jämna mellanrum dök det upp andra tidningar. En av dem var Knasen. I en av dessa strippar kommer Knasen till Schassen och ber om lov att köpa halstabletter.

megafonen.com
 
Svaret blir nej. Anledningen är att om han får köpa halstabletter vill alla andra också köpa det enligt Schassen. Det betyder att det blir rusning till sjukan och det kommer bli kaos. Livgardet behöver kallas in och då kommer det bli krig. Olika länder kommer blanda sig i och till slut är det världskrig och människor dör och allt bara för att Knasen vill ha halstabletter. Det sista han nämner är att just han hatar ljudet av människor som äter halstabletter.
Flummigt kanske men det var detta jag tänkte på när jag hörde Löfven.
Vill man ha en anledning till något så hittar man det alltid. Den som vill bråka kommer hitta en anledning. Så ser jag på det som händer i Husby.
Så som dessa ungdomar beter sig är fel. På nyheterna intevjuades en flicka i tolvårsåldern som tyckte det var orättvisst att nyheterna bara kom när det var något som var fel i Husby. Jag tror att hon delvis kan ha rätt men det berättigar inte dessa människors beteende.
Media skriker sedan om polisvåld.
Det finns med all sannolikhet rötägg bland polisen med men de är där och gör sitt jobb.
Det är inte polisens fel att det finns människor som leker bärsärkar. Att media går på dem tycker jag därför är helt fel. De måste kunna försvara sig om de blir påhoppade och jag förstår inte att det överhuvudtaget skrivs om det i skvallerpressen. Det är kanske lättare för fler att identifiera sig med det. Jag vet inte.

De som tror att de förändrar någonting genom att förstöra för samhället och privatpersoner är helt fel ute. De ska ha straff. Jag är för betydligt hårdare straff och det minsta man kan begära är att de som ställer till det på detta sättet betalar för det de har förstört. Jag tycker dessutom att de borde hjälpa till att laga/bygga upp det de har förstört. Då kanske de inser värdet av de saker de förstört.

Det går med all sannolikhet att skylla på ungdomsarbetslösheten. Det går även att skylla på lågkonjunkturen, det dåliga vädret, boendet, skolan, färgen på ett hus eller en bil...
Den som vill bete sig illa hittar alltid en anledning att försvara sitt agerande oavsett vad det handlar om. Dessa ungdomar gör fel och det måste de få lära sig om de inte redan visste det.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/upplopp-och-brander-i-husby_8188862.svd
http://www.sydsvenskan.se/sverige/upplopp-och-brander-i-husby/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16804681.ab