söndag 19 maj 2013

Amun Abdullahi Mohameds utfrysning

Vissa saker fastnar i mitt huvud och detta är en sådan sak.
Denna kvinna vågade ställa sig upp, gå emot "sina egna" och stå för sanningen.
Vad hände då?
Hon får fly Sverige för att svensk media är för fega för att ge henne rätt.
Svensk media är för fega för att försvara henne mot andra.
Hon har gjort det rätta. Hon har gjort det man uppfostrar sina barn till att göra och vara.
De ska vara ärliga, rättframma och stå för vad de tycker.
Jag är uppväxt med att jag kan säga till kungen att han har fel bara jag gör det på rätt sätt.

sverigesradio.se
Amun har tagit upp ett problem, antecknat noga och gjort ett bra reportage.
Hon kan nu inte vara kvar längre.
Hon skulle tystas för hon sa inte den sanning som svensk media ville ha.
Är detta Sverige? Är detta ett land att vara stolt för?
Jag skäms å hennes vägnar för att det är såhär för detta är inte vad jag står för. Är inte vi ett fritt land? Är vi bara ett fritt land när man följer strömmen och inte säger emot redan fastställd "fakta"?
Jag blir rädd när jag tänker på att jag stenhårt propagerat för att man ska lyssna på radion. Jag gör det för det mesta och då en blandning av P1, P3 och P4 beroende på vilket program som sänds.
P1 har i mina ögon alltid varit den seriösa kanalen som det går att lita på och det är ytterst sällan jag lyssnar på någon av de mer regelrätta musikkanalerna såsom Rock och NRJ. Jag kanske har haft fel hela tiden!?
Jag kunde kanske lika gärna lagt all min tid på dessa kanaler istället för om inte de seriösa kanalerna kan ge mig fakta utan att tolka den så som de vill är jag inte intresserad av att lyssna på dem. Jag vill ha media i Sverige som för fram nyheter sedan vill jag tolka dem själv.

Amun är en stark kvinna i mina ögon. Hon flydde sitt land till Sverige och klarade, utan att från början kunna svenska, läsa till journalist i Sverige. Hon började alltså med att läsa in vårt språk som är allt annat än lätt för att därefter ta sig in på en eftertraktad utbildning i Sverige.
Väl där gör hon ett bra jobb och väljer att gräva och skriva om något som visar sig vara obekvämt. Hon om någon vet vad hon skriver om. Hon har upplevt det på riktigt!
Hon tar tag i det som faktiskt är ett problem men då lägger svensk media pengar på att göra ett program om att hon har fel. Att hon ljuger. Programmet visar sig vara felaktigt men vad hjälper det när det finns talesätt som "ingen rök utan eld". En liten korregering ser ingen.
Media har efter Uppdrag Granskning varit tysta. Det är de själv som är kritiserade och det är nog inte så roligt att skriva om. Deras tystnad är i mina ögon ändå väldigt talande.
Amun väljer nu att lämna Sverige.
Jag hoppas Somalia kan se hennes styrka och behandla henne på rätt sätt.
Bättre än vad Sverige och svensk media har gjort iallafall.
Jag tycker det är sorgligt att en så rättfram människa väljer att lämna vårt land.