lördag 18 maj 2013

Lobsang Sangay på besök i Sverige

Lobsang Sangay är exiltibetanernas politiske ledare och han är nu på besök i Sverige. Självbränningarna ökar i Tibet trots att både Lobsang och Dalai har motsatt sig att människor utsätter sig för detta. Sedan femtiotalet har Tibet levt under Kinas förtryck utan att omvärlden gjort någonting och som människor beter sig nu lär det inte bli en förbättring för människorna där.

För mig är det fel att inte ställa sig upp och säga vad man tycker. Jag tycker det är fel att Kina ockuperar Tibet och har gjort så länge jag har varit medveten om situationen där. Omvärldens tystnad är för mig också fel. Är världen så rädd för Kina?

chinatourguide.com
Engelska regeringen sa 1950 att så länge Tibet var autonomt (självstyrande) var det ok att Kina var Tibets överhöghet. Tibet är inte autonomt. Det styrs av Kina.
Tibet har en exilregering i Dharamsala och har haft det sedan 1959. 1959.
Tibet är alltså ockuperat och övertaget sedan femtiofyra år och ingen har gjort någonting under alla dessa år. Jag förstår att ingen vill bråka med Kina men det som Kina utsätter Tibet för är inte ok.
De som säger emot blir fängslade och torterade och omvärlden gör ingenting.
Ingen vågar ta ställning och ställa sig upp för dem.

Sju år i Tibet kom 1997 och var länge min favoritfilm och bygger på Heinrich Harrer upplevelser från det att han tillfångatogs av nazisterna under andra världskriget, lyckades fly och blev vän med Dalai Lama. Filmen är fantastisk och en av anledningarna att Potalapalatset är en av de platser jag vill besöka.

Jag hoppas att Tibetanernas fredliga kamp för ett fritt Tibet ska ge resultat.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/okande-fortryck-far-motstandet-att-vaxa
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tibet
http://sv.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Harrer
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sju_%C3%A5r_i_Tibet